Gemeente Schiedam


Mei

Programma herdenkingen 4 en 6 mei


02 mei 2007

Komende vrijdag, op 4 mei, zal zoals ieder jaar de herdenkingsplechtigheid voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog worden gehouden bij het monument in de Plantage. Het programma rond de herdenking is dit maal uitgebreider dan bij voorgaande gelegenheden.

Op voorstel van burgemeester Verver-Aartsen worden jongeren dit jaar nauwer betrokken bij de herdenking. Zo zal zij de krans namens het gemeentebestuur samen met leerlingen van openbare basisschool De Singel bij het monument leggen.

Schoolvoorstellingen
Ook een aantal andere scholen in Schiedam besteedt deze week aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen van de St. Jozefschool, Buiten de Veste, De Troubadour, De Wieken, De Taaltuin, St. Jan, Annie M.G. Schmidt, De Regenboog en De Singel bezoeken de voorstelling Ik was, jij was in Jeugdtheater De Teerstoof. Deze voorstelling gaat over de lotgevallen van twee Joodse broertjes, die in de oorlog terechtkomen in Kamp Vught. In de aanloop naar de voorstellingen, die een combiproject tussen de Afdeling Educatie van de gemeente Schiedam en Jeugdtheater De Teerstoof zijn, wordt het onderwerp ook in de lessen behandeld. Op basisscholen De Singel en De Troubadour zijn verder overlevenden van de Tweede Oorlog te gast geweest.

De laatste voorstelling van Ik was, jij was wordt gespeeld op vrijdagavond om 18.30 uur, zodat ook ouders van leerlingen kunnen ervaren wat de schoolvoorstellingen inhouden.

Herdenking Plantage
Na de voorstelling in De Teerstoof aan de Nieuwstraat lopen de kinderen van De Singel richting het monument aan de Gerrit Verboonstraat. De plechtigheid daar begint om 19.35 uur. Burgemeester Verver-Aartsen zal een toespraak houden. Vervolgens zullen verschillende organisaties bloemen en kransen leggen bij het monument. Chr. Muziekvereniging Harpe Davids speelt koralen en Schiedamse scouts vormen de erewacht.

Om twee minuten voor acht wordt de Last Post gespeeld. Daarna zullen twee minuten stilte in acht worden genomen, waarna het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus zullen worden gezongen.

Wanneer u kransen of bloemen wilt leggen, kunt u zich aanmelden bij mevrouw C.E.M. Korporaal-Huitema van de V.N.F.G., telefoon (010) 471 4684.

Het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus onder leiding van dirigent Richard Ram brengt na afloop van de herdenkingsplechtigheid het lied De achttien doden ten gehore. Dit is een door Jos Vranken Sr. voor vierstemmig mannenkoor getoonzette versie van het gedicht van Jan Campert. Hij schreef dit gedicht als reactie op de fusillade van achttien verzetsmensen op de Waalsdorpervlakte op donderdag 13 maart 1941. Vijftien van hen behoorden tot de eerste Nederlandse verzetsgroep De Geuzen; de andere drie waren betrokken bij de organisatie van de Februaristaking in Amsterdam. Jan Campert zelf stierf op 12 januari 1943 in Neuengamme. Het is de eerste keer dat K.S.M. Orpheus op deze wijze aan de herdenking meewerkt.

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid in de Plantage wordt om 19.00 uur een dienst gehouden in de Evangelische Lutherse Kerk, Lange Nieuwstraat 219; voorganger is ds. W.R. van Wieren van de protestantse kerk De Ark.

Indië Korea Monument
Op zondag 6 mei zal om 10.30 uur een herdenking worden gehouden bij het Indië en Korea Monument op Crematorium en Begraafplaats Beukenhof aan de Burgemeester van Haarenlaan. Burgemeester Verver-Aartsen zal namens het gemeentebestuur een bloemstuk leggen ter nagedachtenis aan de Schiedamse militairen, die zijn gesneuveld in Indië en Korea. De organisatie van deze plechtigheid is in handen van het Comité Herdenking Indië-Korea.

Contactpersoon is de heer C.G. de Bruin, telefoon (010) 470 1929.