Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum 3 mei 2007
Kenmerk 077

Meer dan zeventig 4 en 5 meibijeenkomsten in Amsterdam
Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Amsterdam en het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Amsterdam, 3 mei 2007 ­ Op 4 en 5 mei staan Amsterdammers tijdens meer dan zeventig 4 en 5 mei bijeenkomsten stil bij oorlog en vrijheid. Bij de jaarlijkse herdenkingen in alle stadsdelen eren diverse autoriteiten, organisaties en individuele burgers de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met het leggen van bloemen en kransen. De bevrijdingsfeesten op 5 mei staan dit jaar in het teken van het debat. Het herdenkingsconcert aansluitend aan de Nationale herdenking op de Dam, bestaat uit een optreden van PA'dam en Anna Enquist leest enkele van haar gedichten.

Burgemeester Job Cohen neemt deel aan de herdenking bij de 5 monumenten op De Nieuwe Oosterbegraafplaats. Om 10.00 uur vindt daar de eerste van een reeks officiële herdenkingen plaats. Tevens voert de burgemeester de Stille Tocht aan, die om 18.15 uur begint op het Museumplein en aansluit bij de Nationale Herdenking op de Dam. "De betrokkenheid van Amsterdammers bij herdenken en vieren blijkt uit het feit dat er zo veel activiteiten zijn, klein en groot in alle stadsdelen, die zonder uitzondering goed bezocht worden", aldus Joke Koningh, voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Jongeren vinden dit jaar aansluiting bij het herdenken en vieren door middel van speed(deb)aten. Burgemeester Cohen vindt dit een goed initiatief en zegt hierover: "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het is van belang dat je met elkaar van gedachten kunt wisselen over maatschappelijke thema's. Dit krijgt via de speeddebatten overal in de stad vorm." Deze debatvorm zal op het Bevrijdingsfestival op het Museumplein en in 5 stadsdelen (Westerpark- "Westerpark Wereldwijd", Noord-"Winkelcentrum Boven 't IJ, "De Baarsjes- "Hudsonhof", Oost-Watergraafsmeer "Oosterparkfestival", Osdorp "Osdorpplein" als pilot van start gaan. Zo gaan studenten van de lerarenopleiding Islamgodsdienst en Godsdienst & Levensbeschouwing van Hogeschool INHOLLAND debatteren op het Oosterparkfestival in Amsterdam Oost/Watergraafsmeer over Vrijheid, Grondrecht en Veiligheid, het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Aan de hand van stellingen kunnen aanwezigen met de studenten in debat gaan.

Pb-077