Stichting Natuur en Milieu

Klimaatpanel: klimaatmaatregelen zijn haalbaar en betaalbaar

3 mei 2007 - Nederland moet veel meer doen om de klimaatverandering aan te pakken. Het nieuwe kabinet moet snel aan de slag met het terugdringen van de CO2-uitstoot door het verkeer en de industrie, de isolatie van woningen en een duurzame landbouw. Dat stelt Stichting Natuur en Milieu in een eerste reactie op het conceptrapport van het internationale klimaatpanel (IPCC) dat vrijdag 4 mei wordt gepubliceerd.

Maatregelen om een gevaarlijke temperatuurstijging van meer dan 2°C te voorkomen zijn haalbaar en betaalbaar, zo blijkt uit het rapport. Alle benodigde technieken voor klimaatbeleid zijn beschikbaar of komen dat in de volgende decennia. Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu: "Geld is uiteindelijk niet het probleem. Het nieuwe IPCC-rapport bevestigt dat het invoeren van effectieve klimaatmaatregelen op den duur goedkoper is dan de kosten die grote klimaatveranderingen met zich meebrengen. Het gaat nu vooral om de politieke wil."

Vrijwillige energieafspraken (convenanten) tussen de overheid en industrie leiden volgens de IPCC in de praktijk niet tot een belangrijke afname van CO -uitstoot. Wetgeving en belastingmaatregelen, zoals een prijskaartje voor CO -uitstoot, zijn nodig om klimaatvriendelijke innovaties te stimuleren. Gisteren publiceerde Natuur en Milieu voorbeelden van succesvolle klimaatmaatregelen in het buitenland waar Nederland zijn voordeel mee kan doen.

Het IPCC-rapport maakt duidelijk dat 30% energiebesparing in huizen en gebouwen kan worden gerealiseerd door maatregelen die zichzelf terugverdienen. Dit werd eerder in Nederland ook al vastgesteld door de Algemene Energieraad. Het is nu zaak om woningisolatie voortvarend aan te pakken.

Het IPCC-rapport maakt ook duidelijk dat ontwikkelingslanden als Brazilië, India, China en Mexico samen meer CO -uitstoot hebben gereduceerd dan de rijke industrielanden volgens het Kyoto Protocol verplicht zijn te verminderen. Deze reducties zijn het gevolg van ander beleid dan klimaatbeleid, bijvoorbeeld lokale maatregelen om luchtvervuiling aan te pakken, maatregelen om armoede te bestrijden of energiezekerheid te geven. In Nederland wordt vaak de indruk gewekt dat landen als China en India niets doen. Die mythe is nu doorgeprikt. Mirjam de Rijk: "Iedere Nederlander stoot nog steeds vier keer zoveel CO uit als een Chinees. Het wordt tijd dat we ons niet langer verschuilen achter anderen en klimaatinvesteringen als economische en innovatieve kans zien."

Klik hier voor de Inventarisatie klimaatmaatregelen in het buitenland.

Publicatiedatum: 03-05-2007