Gemeente Urk

Positief financieel resultaat 2006

De jaarrekening 2006 van de gemeente Urk sluit met een positief resultaat van

755.000. Dit is vooral te danken aan een sobere en doelmatige uitvoering van taken en een goed budgetbeheer door de organisatie. Analyse van de uitkomst leert dat het resultaat in hoofdzaak een incidenteel karakter heeft. Daarom stelt het college van Burgemeester en Wethouders de raad voor om het bedrag toe te voegen aan de algemene reserve.

Het resultaat is in belangrijke mate te danken aan de wijze waarop de organisatie uitvoering heeft gegeven aan haar taken. Bestuur en directie hebben flink ingezet op kostenbeheersing. Een groot aantal geringe afwijkingen zorgde daarom voor EUR 206.000 van dit resultaat. Daarnaast was er een voordeel van EUR 242.000 op de apparaatskosten. Dit is mede veroorzaakt door de invoering van het Urker klantmodel en de nog niet ingevulde vacature van "derde wethouder".

Grondverkopen leverden een eenmalige opbrengst op van EUR 95.000. De verkoop van de gemeente units aan de Burgemeester Schipperkade was goed voor EUR 29.000. Gunstige aanbestedingen, een betere exploitatie van de begraafplaats, een goed jaar voor het zwembad, een prima spieringaanvoer bij de IJsselmeerafslag en op onderdelen lagere lasten bij sociale zaken leverden in totaal EUR 139.000 op. Ook op de post onvoorzien hield Urk EUR 64.000 over. De post rente-resultaat gaf een positief beeld van EUR 36.000. Een tegenvaller was de lagere opbrengst OZB van -EUR 56.000. Dat komt omdat de woningproductie op Urk lager was dan in de oorspronkelijke begroting geraamd.

Positief resultaat naar algemene reserve
Het college is verheugd over het positieve resultaat van de jaarrekening 2006. Urk kan dit bedrag goed gebruiken om problemen op het gebied van beheer en verzakkingen op te lossen. Gelijktijdig met het voorstel tot vaststelling van de jaarrekening zal het college de gemeenteraad in de raadsvergadering van 28 juni 2007 voorstellen het voordelig saldo toe te voegen aan de algemene reserve.

Een uitgebreide toelichting is straks te vinden in het boekwerk van de jaarrekening. De jaarrekening wordt eind juni gepubliceerd, ter voorbereiding op de raadsvergadering van 28 juni 2007.