Gemeente Hardenberg

Monument voor verdwenen Hardenberg

Vrijdag 4 mei 2007

Op 8 mei gaat een bijzonder kunstproject van start. Beeldend kunstenaar Arnoud Holleman lanceert dan het eerste onderdeel van zijn kunstproject Monument voor het verdwenen Hardenberg. Als eerste onderdeel van dit kunstproject gaat op 8 mei een website de lucht in. De overige onderdelen van het kunstwerk volgen in 2007 en 2008.

Op 8 mei 2008 is het precies 300 jaar geleden dat Hardenberg volledig in vlammen opging. De brand werd veroorzaakt door Aaltje Kraak, die een kandelaar in de bedstee om liet vallen. In opdracht van de gemeente Hardenberg heeft kunstenaar Arnoud Holleman een voorstel ingediend voor een plaats van herinnering: een fysieke en mentale plaats om het bewustzijn voor verdwijnend cultureel erfgoed in Hardenberg aan te scherpen in een context die specifiek is voor Hardenberg.

Het verhaal van Aaltje Kraak staat aan de basis van een Hardenbergse mentaliteitsgeschiedenis die zich kenmerkt door het spanningsveld tussen bouw en sloop, vernieuwing en onttakeling. Dit spanningsveld is nog altijd voelbaar in de manier waarop Hardenberg zich vandaag de dag ontwikkelt tot een stad met regiofunctie.

Op 8 mei aanstaande, op de 299e verjaardag van de brand, wordt de website www.aaltjekraak.nl gelanceerd. Deze site is het eerste onderdeel van het Monument voor het verdwenen Hardenberg van beeldend kunstenaar Arnoud Holleman. Op de site is te volgen hoe er in het komende jaar gewerkt wordt aan een programma voor 8 mei 2008. Het programma zal bestaan uit feest, lezingen en een herinneringsplek voor verdwenen Hardenbergs cultuurgoed.

Arnoud Holleman luidt op 8 mei 2007 op ludieke wijze de 299e verjaardag van de brand in, ter voorbereiding van het jubileumjaar in 2008. Hij doet dit op verschillende plaatsen in Hardenberg.