India: imker Anita doet wat zelf wil 04 mei 2007, New York - Een jonge vrouw staat bij een paar bijenkorven waar bijen zoemend omheen zwermen. Het is Anita Khushwaha, de eerste vrouwelijke imker in het dorpje Bochaha op het platteland van India.

Anita Khushwaha is imker, een beroep dat in India doorgaans alleen door mannen wordt uitgeoefend. Foto: Unicef Anita Khushwaha is imker, een beroep dat in India doorgaans alleen door mannen wordt uitgeoefend. Foto: Unicef

Omdat het een gevaarlijk beroep is mogen alleen mannen en jongens imker zijn, is de algemene opvatting in India. Maar Anita wilde koste wat kost ook imker worden. "Ik besloot al vroeg dat als ik iets zou gaan doen, het dit zou zijn," zegt ze. "Ik ben niet bang voor bijen, het zijn net mensen. Als je ze liefde geeft, krijg je liefde terug."

Anita komt uit een erg arm gezin en ze besefte al op jonge leeftijd dat onderwijs haar verder zou brengen in het leven. Haar ouders wilden dat ze thuis zou blijven om voor de geiten te zorgen, maar ze wist hen ervan te overtuigen dat school goed voor haar zou zijn. "Mijn ouders steunden me niet, maar uiteindelijk luisterden ze wel naar me." Ze moest bijlessen aan andere leerlingen geven om het schoolgeld te kunnen betalen.

Hongerstaking
Toen deze hindernis was overwonnen, diende de volgende zich aan. "Mijn vader en moeder wilden me uithuwelijken. Toen ik in hongerstaking ging, besloten ze om dat toch maar niet te doen." Anita ging vervolgens bij imkers in de leer. "Ik hoorde dat het allemaal om de koningin draait als je bijen houdt," zegt ze. In het begin kon ze maar twee koninginnen kopen, maar nu heeft ze er 125 in even zoveel korven. Met de opbrengst van de honing kan ze haar studie betalen.

Anita verdient met de honing van haar bijen genoeg om haar opleiding te kunnen betalen. Foto: Unicef Anita verdient met de honing van haar bijen genoeg om haar opleiding te kunnen betalen. Foto: Unicef

De afgelopen tien jaar is het analfabetisme in India flink teruggedrongen. Toch blijft het aantal kinderen dat niet naar school gaat hoog. Vooral meisjes maken de basisschool niet af. Ook in de staat Bihar, waar Anita woont, is dat het geval. Hier kan slechts een op de zes meisjes lezen en schrijven.

Strijd tegen analfabetisme Unicef en andere hulporganisaties werken met de overheid samen om het analfabetisme terug te dringen in Bihar en andere staten waar veel kinderen niet naar school gaan of hun opleiding niet afmaken. Ze richten hun inspanningen vooral op meisjes afkomstig uit arme gemeenschappen en minderheden, want onder hen komt analfabetisme het meest voor.

Anita heeft binnenkort haar diploma op zak. Ze wil graag sociaal werkster worden en de mensen in haar gemeenschap helpen. Unicef gebruikt haar verhaal als voorbeeld voor andere Indiase meisjes die het heft van hun leven in eigen handen willen nemen.