Dienstenbond CNV

Nieuws

Einde aan onderhandelingen CAO VPB nog lang niet in zicht

3 mei 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: h.gerding

In de afgelopen weken hebben alweer enkele onderhandelingsrondes plaatsgevonden voor de CAO Particuliere Beveiliging. Graag willen we u informeren over de stand van zaken. Vooral ook omdat de voorstellen van werkgevers eindelijk compleet zijn. Die voorstellen gaan erg ver.

Wat willen werkgevers eigenlijk?
Na weken van vertraging zijn de werkgevers met hun voorstellen gekomen. In de kern willen werkgevers een veel flexibeler inzet van uw kant. De manier waarop laat zich het beste als volgt samenvatten. Verkorting van de arbeidsduur van gemiddeld 38 uur per week nu, naar 37 uur per week. Het goede nieuws is dat u dan minder werkt voor hetzelfde loon. Voor werkgevers is de 37 uur per week ook beter in te roosteren. Het slechte nieuws is dat de huidige 13 ADV dagen (als voorbeeld voor fulltimers) niet meer als dagen worden geroosterd maar in vrije tijd in het rooster worden geplaatst. Het aantal te werken uren per periode zakt dan al met al naar 148 uur per 4 week, maar zonder herkenbare ADV dagen.

Werkgevers willen graag het onderscheid tussen vast rooster, invulrooster en algemeen reserve rooster laten vervallen. Feitelijk komt iedereen in dezelfde roosterpositie met de volgende kenmerken:
* In principe geen beperking in het aantal aan te zeggen blokdiensten.

* Geen onderscheid dag-, avond-, dagblok, maar een vloeiend blok van 11 uur van maandag tot en met vrijdag.

* Inzet van 12 uurs diensten in het weekend van vrijdagavond tot maandagochtend.

* Verrekening van overwerk/meeruren met leegloopuren. In dit systeem zou volgens de werkgevers een overwerkuur pas worden uitbetaald als een leegloopuur uit een vorige periode is opgevuld. Deze doorlopende verrekening zou plaats moeten vinden over de 52 weken van het jaar. Hierbij mag maximaal 35% van de contract-uren in de min worden gestaan.

* Overwerk wordt beloond met een toeslag van 50% per gewerkt uur voor de uren boven de 168 uur in de 4 weken (dit is nu boven de 160 uur per 4 weken).

* Toepassing van de nieuwe Arbeidstijdenwet, met een kleine beperking op de mogelijkheid van 12 uurs diensten, zoals hierboven genoemd.

Wat hebben werkgevers nog meer voorgesteld?
Naast de grote nadruk op flexibilisering hebben werkgevers aangegeven naar een 2-jarige CAO te willen met 2 maal een loonsverhoging: 2% op
1-1-2008 en 3% op 1-1-2009. Voor een verbetering van de reiskostenregeling en verhoging van de ORT-toeslagen zien zij geen mogelijkheden.

Hoe nu verder?
Op de voorstellen van de 3 samenwerkende vakbonden is in de afgelopen 3 onderhandelingsrondes niets ingeleverd. Deze staan nog recht overeind. (Voor de precieze inhoud van de vakbondsvoorstellen verwijzen we u naar de eerdere Infos). Het voorstel van werkgevers over de flexibilisering van roostering is bovendien met groot wantrouwen ontvangen. Het is wel duidelijk dat er voordelen zitten aan extra arbeidsduurverkorting, maar de herkenbare vrije tijd van werknemers lijkt ver te zoeken. Bovendien levert het voorstel van werkgevers ook financieel nadeel voor u op.

De onderhandelingen schieten zo niet op en het voordeel voor u is op dit moment nog niet zichtbaar aanwezig. De wankele balans tussen werk & privé zoals we die nu kennen in de beveiliging komt nog schever.

De onderhandelaars van de drie vakbonden zullen samen met de betrokken kaderleden kritisch naar de voorstellen van werkgevers kijken. Gaan we hiermee verder of niet? Dat is de vraag. Graag lezen we ook uw reactie natuurlijk. Wat vindt u er eigenlijk van? Stuur uw reactie per mail naar h.gerding@remove-this.cnvdibo.nl

Vervolg onderhandelingen:
Met de VPB zijn de volgende nieuwe onderhandelingsdata afgesproken: 11 juni (avond)
14 juni (avond)
15 juni (hele dag)

We houden u op de hoogte van het vervolg.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@remove-this.cnvdibo.nl