Waterschap Roer & Overmaas


waterschap werken samen

Gemeente Kerkrade en waterschap werken samen

Ondertekening intentieverklaring WBL en gemeente

Ondertekening intentieverklaring WBL en gemeente Op donderdag 3 mei jongstleden ondertekenden de gemeente Kerkrade en het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) in Kasteel Erenstein in Kerkrade de intentieverklaring met als doel een intensieve samenwerking die uiteindelijk een positief effect heeft op de lasten voor de burger en een zo optimaal mogelijk milieurendement voor het afvalwater. Onderdeel van de samenwerking is de overdracht van vier bergbezinkbassins van het WBL naar de gemeente. De gemeente hoeft dan zelf geen aanvullende voorzieningen te treffen om regen of rioolwater te bufferen en geen grote(re) investeringen te doen.

Namens de gemeente ondertekende wethouder Peter Thomas (openbare werken) de overeenkomst. Voor het WBL, de uitvoeringsorganisatie van Waterschap Roer en Overmaas en Peel en Maasvallei, deed dit voorzitter Jan Schrijen.

Inhoud intentieverklaring
De intentieverklaring bevat op hoofdlijnen de volgende onderdelen:
* Overdracht van vier bergbezinkbassins ( Hammolen, Brughofweg, Vloedgraaf en Structuurweg)

* Onderzoek naar overdracht rioolleidingen tussen de overgedragen buffers van het WBL naar de gemeente.

* WBL maakt plan om bergbezinkbassins te beheren en te onderhouden en ontvangt hiertoe een vergoeding van Kerkrade
* Opstellen van een gezamenlijk monitoringsysteem voor een zo goed mogelijk beheer van afvalwater.

Optimalisatie afvalwatersysteem
De bestaande bergbezinkbassins zijn in 1972 aangelegd als buffervoorziening voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie Kaffeberg. Nu de gemeente Kerkrade haar verhard oppervlak voor een gedeelte heeft afgekoppeld, zijn de bergbezinkbassins als buffer voor het WBL niet meer noodzakelijk en draagt deze daarom aan de gemeente over. Door de bergbezinkbassins aan het gemeentelijk stelsel toe te voegen voldoet de gemeente aan de wettelijk eisen die gesteld worden aan het rioolstelsel c.q. aan de normen om rioolwater te bergen en overstorten te beperken. En het waterschap kan toch voldoen aan de wettelijke afname verplichting.

Historie
De gemeente is verantwoordelijk is voor de inzameling en transport van het afvalwater en Waterschap Roer en Overmaas voor het zuiveren van het afvalwater. Sinds de aanleg van het riool in het begin van de vorige eeuw heeft een gemeente meestal met de inname van het afvalwater ook het regenwater door hetzelfde rioolstelsel afgevoerd. De zuiverinstallaties aangelegd in de 70-jaren, werden ontworpen om het vuilwater te reinigen inclusief een klein gedeelte van het regenwater. Doordat de gemeentes veel meer regenwater aanvoerden dan de zuivering aan kon, leidde dit tot veel overstorten op open water. Om deze overstorten terug te dringen, werden gemeentes in 1994 verplicht een groot gedeelte van het gemengde water in het eigen rioolstelsel te bufferen. Indien in het rioolstelsel geen bergingsmogelijkheid aanwezig was, moest of berging worden bijgebouwd of het regenwater moest van het riool worden afgekoppeld. In 1996 besloot de Kerkraadse gemeenteraad te kiezen voor duurzame oplossingen. Het resultaat was het op afkoppelen van regenwater van het riool en er geen bergbezinkbassins zijn gebouwd.

Voordeel voor burger
Omdat de gemeente de vier bassins heeft kunnen overnemen van het WBL hoeven er geen nieuwe bakken bij te komen. Dit bespaart de gemeente enkele tonnen. Deze investeert de gemeente weer in de optimalisering van het rioleringssysteem. Het waterschap zal het onderhoud en beheer op zich nemen omdat dit zijn core business is. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding en zo bespaart het WBL door de overdracht 80.000 euro per jaar op zijn beheerskosten. De burger zal van de kostenbesparing uiteindelijk voordeel hebben (in die zin dat lastenstijging beperkt blijft). Beide partijen, het milieu en ook de burger hebben zo baat bij de samenwerking.