Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


WEKELIJKS PERSBERICHT

Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.

Uitnodiging

4 + 5 mei in De Baarsjes

De jaarlijkse dodenherdenking in De Baarsjes start 4 mei om 18.15 uur met een voorprogramma in de aula van de Joop Westerweelschool (Balboaplein). Rond 19.15 uur vertrekt de stoet naar het verzetsmonument op de hoek Marco Polostraat/ Postjesweg waar een krans wordt opgehangen. Daarna wordt de tocht voortgezet naar het kruismonument op het Columbusplein, waar na de 2 minuten stilte de kranslegging plaatsvindt. Het volledige programma staat op www.baarsjes.amsterdam.nl.

Bevrijdingsdag 2007 wordt dit jaar kleinschalig gevierd in De Hudsonhof. Er is een programma voor oud en jong. Om 11 uur kan iedereen binnenlopen voor een kop koffie/thee met gebak. Rond 12 uur staat een draaiorgel voor De Hudsonhof voor gezellige draaiorgelliedjes. 's Middags zijn de jongeren aan de beurt; van 12.15 uur tot 17.00 uur zijn er optredens van Dakka Marahschia, Kamal Yildiz, Ivo en Ben en Kopra Tu. Op het Mercatorplein is er van 13.00 tot 17.00 uur een activiteit met een debatzuil met speeddebating (zie ook: www.speedebating.nl).

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Buurtoverleg moet beter

Portefeuillehouder Ab Cherribi neemt het buurtoverleg op de schop. 'Bewoners voelen zich niet altijd serieus genomen', zegt Cherribi. 'Er worden soms verwachtingen gewekt die we niet altijd waar maken. Dat moet beter.' De portefeuillehouder komt met zestien verbetervoorstellen. Deze worden ter informatieve bespreking voorgelegd aan de Raadscommissie Stadsdeelwerken. Cherribi wil onder andere het buurtbudget flexibeler kunnen inzetten en dit jaar een restantdeel (15.000 euro) eenmalig besteden aan het project Goed Voorbeeld Doet Goed Volgen. Daarnaast wil de portefeuillehouder vaker de buurt in én bewoners regelmatiger bevragen via het digitale bewonerspanel.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Start graffiti-estafette op Riva-terrein

Een groep graffitikunstenaar gaat zondagmiddag om 14.00 uur aan de slag op het voormalige Riva-terrein in stadsdeel De Baarsjes. Het is de start van een graffiti-estafette op het braakliggende bouwterrein. De kunstenaars beschilderen de schuttingen op het bouwterrein; na verloop van tijd zorgt een nieuwe lichting voor nieuwe voorstellingen. Het stadsdeel wil voorkomen dat het bouwterrein verloedert en heeft daarom de graffiti-estafette bedacht.

Het voormalige Rivaterrein wacht op de bouw van een parkeergarage, maatschappelijke voorzieningen, woningenm, bedrijfsruimten en een moskee. Het terrein is een jaar geleden bouwrijp opgeleverd; de schuttingen zijn getimmerd van het oude sloophout dat op het terrein was achtergebleven.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Uitnodiging

Fitness voor Vrouwen

Vrouwencentrum Mozaïek start dinsdag 8 mei met een fitnesscursus voor vrouwen. Wethouder Mirjam Smeels geeft het startschot voor de cursus en fitnesst natuurlijk mee. De cursus is toegankelijk voor alle vrouwen die in De Baarsjes wonen en een stadspas hebben. De fitnesscursus bestaat uit 8 lessen, elke dinsdag tussen 13.30 en 15.00. Inschrijven kan bij Mozaïek, Balboastraat 20 B-4. Kosten: 20 euro.

De Baarsjes zingt de wereld rond

De Amerikaanse journalist David Swatling woont in De Baarsjes. Hij maakte voor Radio Netherlands Worldwide een reportage over het stadsdeel. Die is de afgelopen weken door BBC World Services en andere buitenlandse radio-omroepen uitgezonden. Hij is ook op het internet te lezen en te beluisteren. Prachtig om je buitenlandse vrienden te laten zien en horen waar je werkt en/of woont. Swatling begint zijn reportage met: 'One of the new words added to the latest edition of the Dutch dictionary is 'multicult'" - short for multicultural. It's a term which can aptly be applied to the neighbourhood in Amsterdam where I've lived for the past twelve years. The one-and-a-half square kilometre area houses some 35,000 people from 126 countries. Half of the residents are foreigners, half are Dutch.' ('Een van de nieuwe woorden die aan de laatste druk van De Van Dale is toegevoegd is: 'multiculti' - de verkorting van multicultureel. Een begrip dat moeiteloos past op de Amsterdamse buurt waarin ik de afgelopen twaalf jaar heb gewoond. De anderhalve vierkante kilometer herbergt ruim 35.000 mensen uit 126 landen. De helft is buitenlander, de rest is Nederlander.') Lees en/of luister verder bij Little fish in a 'multiculti' pond

Bewonerspanel blijft groeien

De vier portefeuillehouder in De Baarsjes zien steeds vaker de grote meerwaarde van het digitaal bewonerspanel als adviesinstrument bij beleidskeuzes. Afgelopen maanden is het digitaal bewonerspanel van de Baarsjes onder meer gevraagd naar meningen over veiligheid en bouwvarianten voor de Chassékerk. Komende week volgt een meningspeiling die gaat over wonen in de Baarsjes. Het panel bestaat inmiddels uit 235 leden. Allen bewoners en/of ondernemers in de Baarsjes. Het is de inzet van het Dagelijks Bestuur het panel verder uit te laten groeien naar een groep adviseurs waarin alle bewoners van de Baarsjes vertegenwoordigd zijn.

Wilt u ook digitaal uw mening geven over zaken die u aangaan? Word dan ook lid van het panel! U vindt de link op www.baarsjes.amsterdam.nl. Ook kunt u zich opgeven voor de wekelijkse digitale nieuwsbrief, zodat u wekelijks automatisch op de hoogte bent van wat er politiek en maatschappelijk speelt in het stadsdeel.

Voorronde Muziek StadsSpelen 2007

StadsSpelen, de strijd tussen de 14 Amsterdamse stadsdelen, start 10 mei in De Baarsjes. In podium Mozaïek is om 16.30 uur de voorronde Muziek. De voorronde voor het onderdeel Dans is op 20 mei. Plaats: Spuistraat 239. De lokale winnaars van de voorrondes ontmoeten elkaar tijdens de grote finale op de Dam, 1 juli 2007. De halve finale voor Amsterdam West is 27 mei op Plein 40-45. Bewoners kunnen zich nu opgeven om zich in de strijd te mengen via www.stadsspelen.nl.

Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam