Voedingcentrum


Varkensvlees zonder luchtje

4 mei 2007

Per 1 juli worden alle biggen op biologische varkenshouderijen verplicht verdoofd gecastreerd. Tot nu toe werden de ballen nog vaak zonder verdoving verwijderd. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit zorgt voor pijn en stress. Biggen worden gecastreerd om een onaangename geur bij het bakken van vlees te voorkomen, de zogenaamde berengeur. Onverdoofd castreren hoeft niet. Berengeur kan ook op andere, diervriendelijkere manieren worden voorkomen. Bijvoorbeeld door wel een verdoving te gebruiken. Ook staan er andere innovaties op stapel om de berengeur te lijf te gaan. Het Voedingscentrum vindt het goed dat consumenten dierenwelzijn kunnen meewegen als ze in de winkel vlees kopen.

Het castreren van beertjes (mannelijke biggetjes) gebeurde tot nu toe zowel bij de intensieve als de biologische varkenshouderij. Dit doen varkenshouders omdat het vlees van ongecastreerde beren bij verhitting een onsmakelijke geur kan hebben (mest- urinegeur), ook wel berengeur genoemd. Deze geur vinden de meeste consumenten niet lekker. Berengeur ontstaat onder invloed van mannelijke geslachtshormonen. Om het ontstaan van berengeur te voorkomen worden de beertjes gecastreerd. De castratie gebeurt bij beertjes die jonger zijn dan 7 dagen.

Biologische varkenshouders willen voorop lopen

De biologische varkenshouders willen voorloper blijven op het gebied van dierenwelzijn en zien het verdoven als een tussenstap naar volledig stoppen met castreren. De verdoving is natuurlijk ook pijnlijk voor biggen. Er is op dit moment veel onderzoek naar andere manieren om de berengeur tegen te gaan. Een aantal opties staan in de achtergrondinformatie over de varkensketen. Zo is het in de toekomst misschien mogelijk om varkens te fokken die minder snel zoân berengeur ontwikkelen. Ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit investeert in de kennis op dit gebied. Wellicht zal dit er op termijn toe leiden dat ook de reguliere en scharrelvarkenshouderij de berengeur diervriendelijker te lijf gaan.

Kiezen voor varkensvlees

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten bewust kunnen kiezen. De komende jaren zal het daarom veel aandacht besteden aan die bewuste keuze en daarbij ook concrete handvatten bieden. Bijvoorbeeld bij het kiezen van vlees. Als een consument dierenwelzijn belangrijk vindt, is het goed te weten hoe een varken nu precies leeft. Op www.voedingscentrum.nl zijn de verschillen tussen de verschillende varkenshouderijsystemen daarom in kaart gebracht. De keten van varken tot karbonade staat omschreven voor de intensieve, scharrel en biologische varkenshouderij. Biologisch varkensvlees heeft een marktaandeel van 2% en is herkenbaar aan het EKO-keurmerk.