Gemeente Alkemade


Bijdrage voor verborgen kosten of maaltijdvoorziening

04-05-2007

De gemeente Alkemade heeft verschillende regelingen waar mensen gebruik van kunnen maken om een bijdrage in de kosten te ontvangen. In dit artikel worden twee regelingen genoemd.

Bijdrageregeling voor chronisch zieken, gehandicapten en 65-plussers Mensen met een chronische ziekte, handicap en 65-plussers kunnen door omstandigheden meer kosten dan gebruikelijk hebben. Dit noemen we verborgen kosten. Met alleen een AOW, WAO en een klein pensioen kan dit best een probleem zijn. Voorbeelden zijn extra stookkosten, klusjes in en rondom het huis die een ander voor u opknapt, een bloemetje voor iemand die u helpt, hogere telefoonrekening, etc.

Om voor een bijdrage in deze kosten in aanmerking te komen mag uw inkomen niet meer zijn dan 120% van de bijstandsnorm. Daarnaast mag uw spaargeld (vermogen) niet hoger zijn dan de voor de bijstand geldende normen (zie tabel inkomens-en vermogensgrenzen).

De hoogte van de bijdrage is als volgt:
Alleenstaande ¤ 220,00
Alleenstaande ouder ¤ 220,00
Gehuwden c.q. samenwonend ¤ 300,00

Iemand wordt tot de doelgroep chronisch ziek of gehandicapt gerekend als deze zelf aannemelijk kan maken dat hij chronisch ziek of gehandicapt is. Dit kan aan de hand van langdurige thuiszorg, hulpmiddelen zoals een rolstoel, een toekenning Wvg/Wmo-voorziening, arbeidsongeschikt zijn tussen 80-100%, bezit van een invalidenparkeerkaart, en dergelijke.

Bijdrageregeling maaltijdvoorziening
De maaltijdvoorziening is bestemd voor met name oudere mensen die (tijdelijk) niet meer in staat zijn zelf hun maaltijd te bereiden. Door van een maaltijdvoorziening gebruik te maken zijn zij in staat langer zelfstandig te blijven wonen. Er moet een noodzaak zijn om in aanmerking te komen voor deze bijdrage. Dit wordt bekeken in samenwerking met de Infolijn.

De eigen bijdrage voor de maaltijd is vastgesteld op ¤ 3,10. De meerkosten van de maaltijdvoorziening komen in aanmerking voor vergoeding van maximaal ¤ 3,00 per maaltijd. Voor deze bijdrage geldt eveneens een inkomens- en vermogensgrens (zie tabel). Als uw inkomen boven de 120% van de bijstandsnorm ligt maar minder is dan 200% van de bijstandsnorm, wordt rekening gehouden met een extra eigen bijdrage voor de meerkosten van de maaltijden.

Inkomens- en vermogengrenzen

Voor informatie en formulieren kunt u binnenlopen bij het Wmo-loket in het gemeentehuis. Het Wmo-loket is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en op woensdagavond van 18.30 tot 20.30 uur. Daarnaast is het Wmo-loket te bereiken via de telefoon op (071) 332 73 65 van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.00 uur en via de e-mail op wmo@gemeentealkemade.nl.