Nederlands Vaccinatie Instituut


Serum Institute of India verkrijgt registratie Hib-vaccin dankzij samenwerking NVI

vrijdag, 04 mei 2007

PERSBERICHT

Het Serum Institute of India heeft een vaccin tegen Hib (een bacteriële ziekte) ontwikkeld en toestemming verkregen van de Indiase registratieautoriteiten om het product op de markt te brengen. De kennis over het maken van het vaccin is afkomstig van het Nederlands Vaccin Instituut. Nu krijgen veel meer kinderen toegang tot een volgens de WHO essentieel vaccin en kunnen veel sterfgevallen worden voorkomen. Het is voor het eerst dat via intensieve samenwerking en technologie-overdracht een vaccinproducent uit een ontwikkelingsland Hib-vaccin heeft ontwikkeld en een registratie voor dit product heeft verkregen.

Hib-ziekten worden veroorzaakt door de bacterie Haemophilus influenzae type b. Vooral bij kinderen onder de 5 jaar zijn de gevolgen van een Hib infectie vaak zeer ernstig. Zo kan de bacterie hersenvliesontsteking veroorzaken. Ongeveer 15 - 35% van met name kinderen in ontwikkelingslanden die door een Hib-infectie hersenvliesontsteking oplopen, houdt blijvende schade en 20% overlijdt. Wereldwijd sterven er jaarlijks ongeveer 400.000 kinderen onder de vijf jaar aan deze ziekte, die in feite eenvoudig te voorkomen is door middel van vaccinatie. In 2006 heeft de WHO geadviseerd om de Hib-vaccinatie op te nemen in alle nationale vaccinatieprogramma's.

Het NVI heeft met de overdracht van Hib-technologie een bijdrage geleverd aan de duurzame beschikbaarheid van een betaalbaar Hib-vaccin in ontwikkelingslanden. Het project is grotendeels gefinancierd door het Serum Institute of India (SII Ltd) en Biological E Ltd, vaccinproducenten in India, en Bio Farma in Indonesië.

Dr. Ben van der Zeijst, wetenschappelijk directeur van het NVI: "We zijn erg trots op het feit dat we er in geslaagd zijn de door het NVI ontwikkelde Hib-productietechnologie over te dragen aan SII Ltd. Projecten zoals deze, met competente vaccinproducenten uit ontwikkelingslanden, zorgen dat ook kinderen in lage- en middeninkomenslanden toegang krijgen tot belangrijke vaccins. Daarnaast bevorderen ze de concurrentie op de wereldvaccinmarkt, waardoor de prijzen zakken. Organisaties als GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) kunnen zo met de beschikbare gelden meer vaccins kopen voor ontwikkelingslanden."

Dr. Suresh Jadhav, executive director of SII Ltd: "Thanks to this joint programme with NVI, we are now able to make the Hib vaccine ourselves and add it in the very near future to our combination vaccine against diphtheria, tetanus, pertussis and hepatitis B. Through this we can supply United Nation organizations with affordable and quality vaccines in order to contribute to the global control of vaccine-preventable diseases."

Het NVI werkt op dit moment op soortgelijke wijze samen met Bio Farma in Indonesië en Biological E Ltd in India, die ook gebruik maken van de NVI-technologie.