Gemeente Duiven


Evaluatie asbest speelterrein Schapenweide - de Maatjes
---

Melding
Op maandagmorgen 23 april 2007 kreeg de gemeente een melding dat mogelijk asbest zou liggen op een speelterrein, gelegen achter de woningen de Maatjes 2 t/m 34 en de Schapenweide 86 t/m 24.

Wat heeft de gemeente gedaan
Direct na de melding hebben 2 medewerkers van de afdeling Milieu en Bouwzaken, cluster handhaving, een onderzoek ingesteld. Zij vonden materialen die asbest verdacht waren. Hierop werd een daartoe gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf ingeschakeld. Nadat werd vastgesteld dat op diverse plaatsen op het speelterrein asbest lag, is aan het asbestsaneringsbedrijf opdracht gegeven dezelfde dag nog voor opruiming te zorgen. De afdeling Openbare Werken zorgde voor afzetting van het terrein. De bewoners die direct woonachtig zijn aan het speelterrein zijn maandagmiddag per brief op de hoogte gesteld. Deze informatie is ook naar de pers gezonden en op de website van de gemeente geplaatst.
Om het asbest adequaat te kunnen opruimen heeft een hoveniersbedrijf de beplanting van twee perken teruggesnoeid.

Op maandagavond 23 april heeft Geven Milieu uit Didam door middel van hand picking het asbest opgeruimd dat op het gras, het zand bij de speeltoestellen en tussen de struiken lag.
Er is naar schatting 60 kg aan asbesthoudend materiaal opgeruimd.

Uit voorzorg is besloten om het zand bij de speeltoestellen te vervangen. Hiertoe is opdracht gegeven aan de Liemers Wegenbouw. Het zand moest als asbestverdacht worden afgevoerd naar een stortlocatie. Deze werkzaamheden konden niet eerder dan woensdagmiddag 25 april worden uitgevoerd omdat eerst de benodigde toestemming van de stortplaats moest worden verkregen. Op donderdag 26 april zijn deze werkzaamheden afgerond.

Dezelfde middag heeft Geven Milieu een nacontrole gehouden.Tijdens deze controle is geen asbest meer aangetroffen. Door SGS, een gecertificeerd asbestlaboratorium uit Arnhem, is gecontroleerd of de sanering op een juiste wijze is uitgevoerd. SGS heeft visueel geen substantiële of asbestbesmet te beschouwen restanten aangetroffen.

Op vrijdag 27 april hebben medewerkers van Presikhaaf al het overige afval, waaronder plastic, glas, plavuizen en ander afval opgeruimd. In de loop van de middag kon het speelterrein weer in gebruik worden gegeven aan de kinderen.

Zijn er risico's geweest
Het aangetroffen asbest was hechtgebonden. Zolang het asbest heel is en niet wordt bewerkt is er geen enkel risico. Hier was de kans op stofverspreiding het grootst als het asbest werd stukgetrapt of mee werd gegooid.

Bij de Hulpverleningsdienst Gelderland-Midden te Arnhem is gevraagd naar de risico's die de kinderen daar mogelijk hebben gelopen. Ons is medegedeeld dat een eenmalige blootstelling aan een hoge concentratie asbest de kans nauwelijks vergroot op het krijgen van kanker of stoflongen. Het echte risico van asbest is vooral aanwezig bij langdurige blootstelling aan hoge concentraties asbestvezels in de lucht. Risico's voor de gezondheid treden alleen op wanneer losse vezels asbest ingeademd kunnen worden. Asbestvezels die in de lucht zweven en die met het blote niet zichtbaar zijn, kunnen na inademing diep in de longen doordringen. Deze vezels kunnen op termijn bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Meestal zitten er vele jaren tussen het inademen van vezels en het ziek worden ( zo'n 30-40 jaar). Maar lang niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt daardoor kanker of stoflongen. De kans op het krijgen van kanker door asbest wordt vooral bepaald door de hoeveelheid asbestvezels die iemand heeft ingeademd. Dit is weer afhankelijk van de concentratie asbestvezels in de lucht en de duur dat iemand deze lucht heeft ingeademd.

Met deze wetenschap menen wij dat de kans dat een kind asbestvezels heeft ingeademd erg klein. Toch wilden wij het risico zo klein mogelijk houden. Daarom is gekozen voor de werkwijze zoals eerder is aangegeven.

Wat is de herkomst van het asbest geweest
Uit onderzoek en gesprekken met kinderen is gebleken dat het asbesthoudend materiaal als ook andere zaken afkomstig waren uit een leegstaande woning aan de Lombokstraat. Vastgesteld is dat deuren van de woning waren opengebroken. De kinderen uit de omgeving hebben het meegenomen materiaal gebruikt voor het bouwen van hutten.

De te slopen woningen aan de Woerd- en Lombokstraat zijn eigendom van Vivare. Zij hebben maandag 23 april opdracht gegeven rond de woning aan de Lombokstraat 6 bouwhekken te zetten. Verder heeft de gemeente, vooruitlopend op de nog te verlenen sloopvergunning, toestemming gegeven om al het losliggende asbest op te ruimen. De verwachting is dat binnen enkele weken de sloopvergunning zal worden verleend. De sloop van de woningen kan dan op korte termijn worden uitgevoerd. Dan zal ook het overige asbest worden gesaneerd.

De kosten
Het is duidelijk dat de gemeente veel kosten heeft moeten maken om het terrein weer schoon te maken. De komende weken zal worden bekeken of het verhalen van de kosten, of een deel daarvan, mogelijk is. Zolang dit voor ons niet duidelijk is, zullen wij geen uitspraak doen wie aansprakelijk gesteld moet worden voor de asbestverontreiniging.

Tot slot
Wij hopen dat de ongerust is weggenomen die bij een aantal buurtbewoners was ontstaan na de ontdekking van het asbest. Toch willen wij de ouders er op wijzen dat het spelen in en bij leegstaande objecten, en zeker als deze zijn opengebroken, risico's met zich meebrengt van allerlei aard.

Zijn er nog vragen; dan kunt u contact opnemen met mevrouw L. Migchelbrink of met de heer J. Gerritsen van de afdeling Milieu en Bouwzaken, cluster handhaving. Wij zijn te bereiken onder telefoonnummer (0316) 27 93 30 dan wel (0316) 27 93 31.



Bouwzaken