Voedingcentrum


Meer aanbod van âweidemelkâ

4 mei 2007

Koeien in de wei horen bij het Nederlandse landschap. In de wei lopen is ook goed voor de koe. Bij de nieuwe âweidemelkâ van Friesche Vlag lopen de koeien in de zomer gegarandeerd buiten. Hetzelfde geldt voor verse melk van Albert Heijn âvan Hollandse weideâ. Ook een deel van de melk van Campina komt van koeien in de wei. Bij biologische zuivel was âweidegangâ altijd al verplicht.

Eigenlijk is âweidemelkâ niets nieuws. Van oudsher gaan de koeien de hele zomer naar buiten. Maar vanzelfsprekend is dat niet meer. Zoân vijftien procent van de veehouders, vooral grote bedrijven, houden de koeien het hele jaar door in de stal. De verwachting is dat deze trend doorzet. Boeren houden koeien bijvoorbeeld op stal omdat ze dat makkelijker vinden of omdat ze weinig land rond het bedrijf hebben. Daarbij spelen ook milieunormen een rol. Zo mag er niet te veel mest op het land komen.

Beter voor de koe, mooier voor het landschap
Voor de melk maakt het niet veel uit of de koe buiten loopt of niet. Door het grazen zit er alleen iets meer onverzadigd vet in. In het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander maakt dat nauwelijks verschil. Voor de koe daarentegen draagt de wei veel bij aan het welzijn. Koeien kunnen er naar believen grazen, rusten, rondlopen, spelen en kuddegedrag vertonen. Het is ook goed voor hun gezondheid. De wei is meestal schoon, droog en veert een beetje. Dat verlaagt de kans op uierontstekingen, speentrappen, kreupelheid en klauwaandoeningen. Verder geven koeien in de wei het landschap een extra dimensie en is het goed voor het imago van de zuivelsector.

Ook voor de boeren heeft weidegang voordelen. Bedrijven die kun koeien in de zomer op stal houden en daar voeren, zijn over het algemeen gemiddeld duurder uit. Sinds kort kunnen boeren bovendien extra geld krijgen voor de melk als ze hun koeien buiten houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor boeren die melk leveren aan Friesland Foods. Friesland Foods is een van de oprichters van de nieuwe Stichting Weidegang. Deze stichting adviseert melkveehouders over weidegang en keert een bonus uit aan boeren die hun koeien weiden.

âWeidemelkâ in de winkel

Nog altijd komt de meeste melk van koeien die buiten lopen in de zomer. Wilt u daar zeker van zijn, dan kunt u kiezen voor:
* Biologische zuivel, herkenbaar aan het EKO-keurmerk.
* Dagverse en binnenkort ook lang houdbare zuivel van Friesche Vlag. Op de verpakking staat een logo met de tekst â100% Weidemelkâ.
* Campina-zuivel die is voorzien van de tekst âNatuurlijk Evenwichtigerâ.

Verder verwerkt het bedrijf Cono Kaasmakers alleen melk van koeien die buiten grazen. Cono is onder mee bekend van Beemster kaas en levert binnenkort ook melk voor ijs van Ben & Jerryâs.

Bij deze producten lopen de koeien minimaal 120 dagen per jaar zeker zes uur per dag in de wei.