Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Beperking klimaatverandering haalbaar
tegen verlies van 0.6-3% mondiaal inkomen
04 mei 2007 - Uit het zojuist verschenen IPCC rapport blijkt dat er maatregelen genoeg beschikbaar zijn om de groei van broeikasemissies terug te dringen en zo de mondiaal gemiddelde opwarming te beperken tot 2 á 3 graden Celsius.
Zonder extra klimaatbeleid zouden de broeikasgasemissies juist met 25-90% stijgen tussen 2000 en 2030. Beperking tot 3 graden C leidt naar schatting tot 0,6% afname van het bruto mondiaal product (BMP) in 2030. Volgens berekeningen van het MNP komt dit neer op gemiddeld 60$ per wereldburger. Tegen hogere kosten is het ook mogelijk de stijging te beperken tot 2 graden C. Dit komt neer op circa 3% afname van het BMP (MNP: gemiddeld 300$ per wereldburger).

Energiebesparing in de gebouwde omgeving heeft wereldwijd het grootste potentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen tegen relatief de laagste kosten. Het feit dat het technisch mogelijk is emissies te reduceren tegen beperkte totale kosten leidt volgens het rapport nog niet automatisch tot verregaande reducties. Het MNP heeft de leiding gehad over de totstandkoming van dit rapport (Zie externe links- IPCC rapport-Werkgroep III en eerdere berichten IPCC -rapport 2007 onder Nieuws).

Eerste uitgave: 04-05-07