Gemeente Maassluis

Burgemeester Karssen opent tentoonstelling over Geuzen

Burgemeester Karssen opent tentoonstelling over Geuzen (2007) Op vrijdag 4 mei, om 16.00 uur opent burgemeester Karssen in de bibliotheek een tentoonstelling over de Geuzen in Maassluis.

Deze tentoonstelling sluit aan op de onthulling van straatnamen in de Burgemeesterswijk. Hier zijn acht straten vernoemd naar de Maassluise Geuzen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen in de concentratiekampen Buchenwald, Mauthausen en Ravensbrück.

De Geuzen waren verzetsmensen van het eerste uur; al in mei 1940 begonnen zij het verzet tegen de Duitse bezetting. Met de Geuzenkrant riepen zij landgenoten op tot verzet tegen de Duitsers. Ook voerden zij sabotage-acties uit. De meeste Maassluise Geuzen werden in februari 1941 gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. In de oorlog werd deze gevangenis het "Oranje Hotel" genoemd.

Tentoongesteld worden o.a. replica's van de gebruiksartikelen uit het Oranje Hotel in, boeken die betrekking hebben op de Geuzen en kleding die werd gedragen door een Maassluise Geus in Buchenwald.

De tentoonstelling is tot en met vrijdag 25 mei te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek, Uiverlaan 18 (kijk voor de openingstijden op www.bibliotheekmaassluis.nl).