Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Vechten voor vrijheid, Oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug

Op 2 mei overhandigde mevouw Loek Caspers in het Cultuurhuis het eerste exemplaar van haar verschenen boek Vechten voor vrijheid, Oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug.
Burgemeester Frits Naafs nam het boek in ontvangst.

Mevrouw Loek Caspers heeft het boek geschreven vanuit haar eigen ervaringen. Zij is één van de laatste nog in in leven zijnde verzetmensen in deze regio.
Op basis van uitgebreid bronnenonderzoek beschrijft ze de oorlogsgebeurtenissen in Amerongen, Doorn, Driebergen, Langbroek, Maarn, Maarsbergen, Overberg en Rijsenburg. Het boek is tot stand is gekomen door gebruik te maken van archieven van het NIOD in Amsterdam en het Nationaal Archief in Den Haag. Daarnaast heeft mevrouw Caspers veel interviews afgenomen. Het project in zijn geheel is begeleid door medewerkers van het Streekarchief in Wijk bij Duurstede.

Burgemeester Frits Naafs: "Het boek is een prachtig naslagwerk voor wie informatie zoekt over wat zich in 1940-1945 op de Utrechtse Heuvelrug afspeelde. In een recensie las ik over uw boek dat de integrale verbinding van de plaatselijke gebeurtenissen met het grotere kader van de geschiedenis van die tijd, in combinatie met het gegeven dat elders in het land vergelijkbare feiten plaatsvonden, maakt dat het belang van dit boek de grenzen van de regio ruimschoots overschrijdt.
Het is zeer noodzakelijk dat deze geschiedenis blijvend wordt herdacht. Maar voor zinvol herdenken is informatie nodig. Informatie over het gebeuren van toen en vooral ook over de personen die betrokken waren. Wie waren zij, wat deden zij en waarom. Uw boek heeft voor de mensen-van-nu aan mensen-van-toen een gezicht gegeven. Uw boek is zeer toegankelijk geschreven en het is geschikt voor leerlingen als schoolboek. Dit is ook een goede manier om de geschiedenis door te geven."

Al eerder verzorgde mevrouw Loek Caspers publicaties over het verzet in de Tweede Wereldoorlog.