FNV Bouw

datum: 04-05-2007
Bouwvakkers in gesprek met Kamerleden

'Hoe willen jullie nu dat een bouwvakker van vijftig met rugproblemen nog aan werk komt?' Dat was een van de eerste opmerkingen die Mariëtte Hamer en Ton Heerts, allebei lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, kregen in de keet. In het kader van een werkbezoek bezochten zij met cao-onderhandelaar bouw John Kerstens een keet van Ballast Nedam in Vleuterweide, Vinexlocatie bij Utrecht. Daar liep zojuist een toolboxmeeting op het eind, maar geen bouwvakker die de keet verliet: prettig om tegen kamerleden en vakbond te kunnen vertellen wat er dwarszit. En dat zijn vooral de veiligheid, het zware werk en de angst te moeten doorwerken tot 65 jaar of misschien nog langer.

Ton Heerts, voormalig bestuurder van de vakcentrale FNV, is als kamerlid voor de PvdA vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden die het loopbaantraject in de bouw biedt. Juist voor die bouwvakker van 50 jaar. 'Maar als je iemand van 50 gaat scholen, dan kan hij daarna nog hooguit tien jaar mee', krijgt hij tegengeworpen. 'Dan neemt een werkgever toch liever een jonge vent die nog dertig jaar meekan!' Ton Heerts vindt nog tien jaar werken beter dan tien jaar thuiszitten. "En van die jonge vent moet een baas maar afwachten of hij blijft." Hij vraagt de keet of hij zich moet inzetten voor een plicht van werkgevers om ouderen aan te nemen. 'Nee, een plicht werkt niet', vinden de meesten, 'we leven in een vrij land dus de baas moet weten wie hij aanneemt.'

Mariëtte Hamer knikt begrijpend als ze hoort over de angst dat de overheid gaat tornen aan de mogelijkheid om met levensloop toch nog met 60 jaar uit te treden, zoals de cao voor de bouwnijverheid regelt. 'Het is zwaar werk', beklemtonen de aanwezige bouwvakkers. 'En een uitkering krijg je niet zomaar als je met klachten uitvalt.' John Kerstens legt uit wat FNV Bouw ertegen doet dat er toch mensen worden ontslagen die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard. "Kun je dan bijvoorbeeld kraanmachinist worden?", wil Mariëtte Hamer weten over het loopbaanbeleid in de bouw.

Natuurlijk komt het Tijdspaarfonds langs. Nog niet iedereen is overtuigd dat de eerste volledige jaarstorting deze maand mei even goed uitvalt als vroeger de verzilvering van de vakantiebon. John Kerstens legt nog eens uit dat er in het loon een compensatie zit én dat de vakantie nu wordt doorbetaald. De uitbetaling lijkt misschien straks lager maar over het jaar genomen komt niemand eraan tekort.

En dan de Polen. Vooral de veiligheid lijdt eronder: 'Je kunt niet met ze praten.' Een ander: 'Maar ze pikken wel een kozijn aan. Gaat het fout, dan krijgen wij dat op de kop.' Binnenkort komt er via Fundeon, de scholingsmotor in de bouw, een eenvoudige taalcursus die buitenlandse collega's op z'n minst wat termen voor de veiligheid bijbrengt. "Als jij roept 'van onderen', begrijpt jouw Poolse collega dat niet", zegt John Kerstens. "Maar jij reageert ook pas als je zijn hakken ziet. En dan is het te laat. Daar gaan we dus iets aan doen.'