Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 4 mei 2007

Schrijf een verhaal voor Juni Kunstmaand in De Baarsjes

Een van de vele onderdelen van Juni Kunstmaand 07 in De Baarsjes is een verhaalschrijfwedstrijd met als thema 'geuren en kleuren', georganiseerd door de Openbare Bibliotheek en podium Mozaïek. Iedereen vanaf 12 jaar kan meedoen.

Bedenk welke geuren of kleuren een herinnering losmaken. Of vraag het eens aan je familie. Het kunnen droevige, vrolijke of mooie verhalen zijn. Insturen kan tot 8 juni. Mail het verhaal naar junikunstmaand@baarsjes.amsterdam.nl of breng het langs bij de bibliotheek aan het Mercatorplein. Schrijf het verhaal in minimaal 500 en maximaal 1500 woorden op. Op zaterdag 30 juni, de laatste dag van Juni Kunstmaand 07, wordt tijdens een verhalenbrunch in café-restaurant Edel (in het Sieraad, Postjesweg 1) bekendgemaakt wie de verhalenwedstrijd heeft gewonnen. Ook worden dan de 6 beste verhalen voorgelezen door een acteur.

Geuren en Kleuren
Geuren en kleuren maken dat we ons verhalen herinneren. Van dingen die je zelf meemaakte of verhalen die al jaren in je familie worden verteld. Ken je zo'n moment? Mooie, vrolijke of droevige verhalen over het leven willen we horen. Bijvoorbeeld over de liefde, grote en kleine avonturen, verre reizen, onverwachte ontmoetingen, huizen van vroeger en familiefeesten. Vertel ons wat de geur is die de aanleiding voor het verhaal vormt. De geur van baby's, dennenbomen, de uitlaat van een kapotte brommer, gras, eten of afval. Of schrijf ons welke herinnering je krijgt als je groene appels ziet, of de rode afgebladderde muur of de blauwe jurk van de buurvrouw.

Vertel ons je eigen verhaal of dat van je grootouders, je tante of je vader. Vertel ons geheimen uit Turkije en Marokko of Amsterdam. Verhalen uit Suriname of Indonesië. Schrijf het alleen of met de familie. Zet je herinnering op scherp en deel je verhaal met velen.

Hoe ga je te werk
Schrijf je verhaal en mail dit voor 8 juni a.s. naar junikunstmaand@baarsjes.amsterdam.nl. Geen mail tot je beschikking? Je kunt je tekst ook inleveren bij de Openbare Bibliotheek op het Mercatorplein. Iedereen mag meedoen, van 12 tot 100 jaar. Je verhaal hoeft geen literair hoogstandje te zijn. Het gaat vooral om het beschrijven van boeiende, persoonlijke en bijzondere herinneringen die geuren en kleuren bij je oproepen.

De jury
In de jury zitten onder meer: Hassan Bahara, schrijver, Mirjam Smeels, wethouder Kunst en Cultuur in De Baarsjes, Richard van Breukelen, scenarioschrijver, Anna Salomons, journaliste van het Parool en regisseur Patrick Stoof.

Juni kunstmaand
Tijdens Juni Kunstmaand zijn er twee voorrondes. Behoort jouw verhaal tot één van de uitverkorenen dan word je uitgenodigd om je verhaal zelf, of door iemand anders, voor te (laten) dragen bij één van de voorrondes. Deze vinden plaats op 23 juni in de Openbare Bibliotheek op het Mercatorplein en op 24 juni in Podium Mozaïek in Bos en Lommer. Na de voorrondes maakt de jury op 27 juni bekend welke zes verhalen er doorgaan naar de finale op 30 juni in Café Edel in De Baarsjes.

Finale
De zes winnende verhalen worden tijdens de finale voorgedragen door een bekende Nederlander. Wie? Dat houden we nog even geheim. De jury beslist welk verhaal er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor gaat.


Noot voor de redactie (

Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam