SP Noord-Holland


Wat wil het CDA met de Loosdrechtse Plassen?

04-05-2007 * Tijdens de verkiezingscampagne vond in De Rode Hoed een debat over water plaats. Lijsttrekker Jaap Bond van het CDA vertelde daar, als antwoord op een vraag van een inwoner van de gemeente Wijdemeren, dat het CDA de enige partij is die tegen de (toen op handen zijnde) aanwijzing vanuit de provincie is. Maar dat is niet juist: ook de SP is vooralsnog tegen een aanwijzing van de provincie. De veiligheid van de oevers moet vooropstaan. De SP wil dat de betrokkenen de koppen bij elkaar steken in een laatste poging om creatief kijkend naar een gezamenlijke oplossing te komen. Van stoere provincietaal om met "aanwijzingen" te strooien is de SP geen voorstander. Gemeenten hebben namelijk niet voor niets een eigen autonomie. De provincie moet daar uiterst terughoudend mee omgaan.

Enkele weken geleden las de SP in de besluitenlijst van Gedeputeerde Staten dat het college tot de aanwijzing besloten had. De SP heeft Harry Borghouts gevraagd naar de stemverhouding in het college. Wij gingen er van uit dat de twee CDA-gedeputeerden (Rinske Kruisinga en Hans Schipper) tegen hebben gestemd, maar aangezien de besluitenlijst hierover geen informatie gaf, informeerden wij er naar, want wij wilden het toch wel graag zeker weten. Tot onze verbazing weigerde Harry Borghouts deze informatie te verstrekken. Vervolgens hebben wij het aan Jaap Bond zelf gevraagd. Hij zei dat hij het niet zeker wist, maar hij dacht dat de twee CDA-gedeputeerden voor (!) de aanwijzing hebben gestemd. De SP heeft hierover echter niets meer gehoord van het CDA.

Jaap Bond zei wel dat het standpunt van de CDA-fractie niet per se hetzelfde hoeft te zijn als dat van de CDA-gedeputeerden. Dat is een formeel argument, wel juist natuurlijk, maar in het licht van het onderwerp "Wat wil het CDA Noord-Holland met de Loosdrechtse Plassen?" niet bevredigend. Zeker niet wanneer je bedenkt dat het CDA zich met het standpunt "Wij zijn tegen een aanwijzing door de provincie" duidelijk profileerde richting de inwoners van Wijdemeren en omstreken.

Jaap Bond maakt inmiddels zelf deel uit van het college van Gedeputeerde Staten. Inwoners van de gemeente Wijdemeren zouden bij hem zelf kunnen informeren naar het stemgedrag van de CDA-gedeputeerden en mogelijk ook naar zijn eigen toekomstige stemgedrag in dit dossier. Jaap Bond is bereikbaar via het provinciale e-mailadres bondj@noord-holland.nl.