Merendeel bestrijdingsmiddelen in een klap illegaal


04.05.2007 / 14:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Natuur en milieu

Natuur en milieu

Natuur en Milieu blij met uitspraak College van Beroep voor het Bedrijfsleven Merendeel bestrijdingsmiddelen in een klap illegaal

Utrecht, 4 mei 2007

Vanochtend heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een zeer vergaande uitspraak gedaan. Het College heeft verklaard dat veel bestrijdingsmiddelen ten onrechte op de Nederlandse markt zijn toegelaten. Bij deze middelen - het gaat om zo'n twee derde van alle bestrijdingsmiddelen -heeft onvoldoende beoordeling plaats gevonden van de schadelijkheid voor mens, dier en milieu. En dat is in strijd met Europees recht. Deze middelen zijn dus illegaal op de Nederlandse markt. Natuur en Milieu is blij met de uitspraak omdat nu alsnog een toetsing op schadelijkheid plaats moet vinden. De ergste middelen zouden wel eens nooit door de toelating kunnen komen.

Het ministerie van LNV en het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen hebben de afgelopen jaren veel bestrijdingsmiddelen op de Nederlandse markt toegelaten op basis van economische belangen maar zonder de effecten van het middel op de gezondheid van mens, dier en milieu goed te toetsen. Dit is in strijd met de Europese Gewasbeschermingsmiddelenrichtlijn (uit 1991) en de Biocidenrichtlijn (uit 1998) zo oordeelt het College van Beroep nu in een zaak aangespannen door de Milieufederatie Zuid Holland (zaaknummer AWB 04/185). Het College van Beroep vernietigt de eerder genomen toelatingsbesluiten.

Natuur en Milieu is tevreden dat nu duidelijk is geworden dat bestrijdingsmiddelen niet zonder toetsing op de gevolgen voor mens, dier en milieu mogen worden toegelaten. Algemeen directeur Mirjam de Rijk:'Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat potentieel gevaarlijke middelen niet zomaar gebruikt mogen worden. Maar dat er eerst goed gekeken wordt naar de schadelijkheid. De overheid is er niet alleen om naar de economische belangen te kijken maar is er ook om de bevolking en het milieu te beschermen. En ze hebben er ook ruim de tijd voor gehad, die Europese richtlijnen stammen uit de vorige eeuw.'

Onder de nu illegaal geworden middelen zitten schadelijke stoffen als cyhexatin (zeer giftig en slecht afbreekbaar middel gebruikt in de fruitteelt) en stoffen die eerder zijn verboden wegens hun grote schadelijkheid als pirimifos-methyl (actellic, een middel gebruikt in de glastuinbouw dat zeer giftig is voor het waterleven). Maar het gaat ook om zogenaamde biociden, middelen die gebruikt worden buiten de landbouw, bijvoorbeeld antifoulings en ontsmettingsmiddelen.

Natuur en Milieu hoopt dat er nu snel een plan gemaakt wordt om het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Dit kan door de zogenaamde geïntegreerde bestrijding waarbij veel meer gewerkt wordt met niet chemische bestrijdings- en preventiemethoden. Zo kan de rotatie van gewassen en mechanische grondbewerking het gebruik van grondontsmettingsmiddelen overbodig maken. Verder zal het ministerie van LNV snel duidelijkheid moeten scheppen voor boeren en tuinders welke middelen nu niet meer gebruikt mogen worden en wanneer deze alsnog degelijk getoetst gaan worden en mogelijk dus terugkomen op de markt.
Voor die middelen waar de volksgezondheid in het geding is of kan komen moet een uitzondering gemaakt worden. Zij moeten ook tijdens de alsnog plaats te vinden beoordeling van schadelijkheid gedoogd worden. Het gaat dan om desinfectiemiddelen in ziekenhuizen.

Meer informatie
Persbericht College van Beroep voor het bedrijfsleven (met link naar de uitspraken) is te vinden op:
www.rechtspraak.nl/Gerechten/CBb/Actualiteiten/Bepalingen+Bestrijdingsmiddelenwet+in+strijd+met+Europees+recht.htm

Lijst van stoffen:
www.ctb.agro.nl/pls/portal/docs/PAGE/WEBSITE/CTB/BESTRIJDINGSMIDDELEN EN WERKZAME STOFFEN/AANGEWEZEN BC STOFFEN/061229 ARTIKEL 25D STAATSCOURANT253.PDF

Noot voor de pers (