Gemeente De Marne


Brandweer gemeente De Marne neemt warmtebeeldcamera's in ontvangst

Tijdens de jaarlijkse korpsavond van brandweer De Marne op vrijdag 27 april 2007 hebben de blusploegen Wehe-den Hoorn en Zoutkamp uit handen van interim commandant Tjerk Elzinga een warmtebeeldcamera in gebruik genomen. Een warmtebeeldcamera geeft een visuele weergave van oppervlaktetemperaturen.

In september 2006 is er een manschappenweek gehouden voor de brandweer in het oefendorp Marnehuizen. Met behulp van de warmtebeeldcamera heeft de brandweer gedemonstreerd snel in staat te zijn om slachtoffers en brandhaarden te lokaliseren in brandende gebouwen.

Het gebruik van een warmtebeeldcamera draagt bij aan de overlevingskansen van mensen in brandende gebouwen alsmede een snelle en doelgerichte inzet van de brandweer op brandhaarden die vaak door de dichte rook moeilijk te lokaliseren zijn. Met een warmtebeeldcamera wordt de ontdekkingstijd van brandhaarden in gebouwen aanzienlijk verkort.

In december 2006 heeft de raad positief gereageerd op een aanvraag van de brandweer om geld beschikbaar te stellen voor de aanschaf van twee warmtebeeldcamera's. Door de beide blusploegen zijn daarna diverse testen gedaan met verschillende warmtebeeldcamera's. Er is o.a gekeken naar de grootte van het scherm, de helderheid van het beeld, het gewicht en het draagcomfort.

Er is onder "warme" en "koude" omstandigheden getest. Uiteindelijk is de keus gevallen op een warmtebeeldcamera van MSA. De warmtebeeldcamera weegt ruim een kilo, is 28 cm hoog en is 20 cm breed.