Gemeente Lansingerland


Asbestverontreiniging, stand van zaken 4--5-2007 Stand van zaken, asbestverontreiniging

In week 17 berichtten wij u over de asbestverontreiniging in de Notaris Kruijtstraat, de Mozartplaats en de Bachplaats. Omdat we verwachten dat de situatie niet op korte termijn kan worden opgelost, wordt u via o.a. via deze website met enige regelmaat op de hoogte te houden van de stand van zaken.

Wat is er tot nu gebeurd

Na de vondst van de stukjes materiaal, die op asbest leken, zijn uit voorzorg plantvakken met lint afgezet. Verder zijn twee kinderspeelplaatsen, aan de Notaris Kruijtstraat en de Bachplaats, met bouwhekken afgezet. Daarnaast wordt het terrein nat gehouden om verwaaiing te voorkomen. De uitslag van een eerste onderzoek toont aan dat het inderdaad om asbest gaat. Het is de stof chrisotiel of anders bekend onder de naam witte asbest.

Direct is besloten de aan de oppervlakte liggende stukjes asbest te verwijderen. Afgelopen vrijdag 27 en zaterdag 28 april hebben medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf de losliggende stukjes asbest met de hand opgeruimd (hand-picking).

Gezondheid

Vervolgens hebben we contact gezocht met de GGD Rotterdam-Rijnmond. We hebben de GGD om advies gevraagd met het oog op de gezondheid van omwonenden. De GGD meldt ons het volgende:

Asbest is gevaarlijk als losse vezels vrijkomen in de lucht en worden ingeademd. Uit het eerste onderzoek blijkt dat het hier gaat om zogenaamd hechtgebonden asbest. Dat wil zeggen dat de asbestvezels stevig vastzitten in het materiaal. De vezels komen dan niet gemakkelijk vrij. Het is bekend dat hechtgebonden asbest in de bodem in de meeste gevallen niet leidt tot een toename van het aantal asbestvezels in de lucht. Er is daarom op dit moment geen reden om aan te nemen dat er door de verontreiniging een gevaarlijke hoeveelheid asbestvezels in de lucht is vrij gekomen.

Het eerste onderzoek is echter te beperkt om een volledige beoordeling te geven. Het vervolgonderzoek zal de precieze omvang en ernst van de asbestverontreiniging duidelijk moeten maken. Uit voorzorg zijn de stukken afgezet met lint en hekken en wordt de grond natgehouden om verwaaiing te voorkomen. Als het vervolgonderzoek is afgerond, zal de GGD de resultaten beoordelen.

Heeft u nog vragen over de risicos van asbest voor de gezondheid, dan kunt u contact opnemen met de sectie Medische Milieukunde van de GGD Rotterdam-Rijnmond, tel: (010) 433 98 94.

Wat gaat de gemeente nog doen?

De gemeente geeft opdracht voor een bodemonderzoek waarmee de ernst en omvang van de asbestverontreiniging wordt vastgesteld. We verwachten dat adviesburo Wilchem aanstaande maandag 7 mei met dit onderzoek start. Dit onderzoek zal circa drie weken duren. Wij zullen, zodra de resultaten bekend zijn, u hierover via een informatiebrief en via onze website informeren.

Voorlopig worden dus nog geen verdere saneringswerkzaamheden uitgevoerd. We wachten daarvoor de resultaten van het onderzoek af.

Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons Team communicatie via telefoonnummer (010) 800 43 82