Ministerie van Defensie

04-05-2007

Antwoord op vragen over de zaak Eric O.

Vraagsteller: Lid Van Velzen (SP)

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 4 mei 2007
Ons kenmerk D2007013493
Onderwerp Schriftelijke vragen over de zaak Erik O.

In bijlage bied ik u mede namens de Minister van Justitie de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van het lid Van Velzen inzake de zaak Eric O., ingezonden op 6 april 2007 (met kenmerk 2060711670).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Pagina 1/4

Ministerie van Defensie

2060711670

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de ministers van Defensie en van Justitie over de zaak Eric O. ingezonden op 6 april 2007.

1
Wat is uw reactie op de tv-uitzending waarin twee mariniers verklaren onder druk te zijn gezet door leidinggevenden en door Eric O. en verklaren zelf valse verklaringen te hebben afgelegd inzake het onderzoek naar Eric O. en het schietincident in Irak? 1) Bent u bereid hiernaar nader onderzoek te verrichten? Bent u bereid hier het Openbaar Ministerie bij te betrekken?

4
Is het waar dat door de inlichtingenofficier van SFIR foto's gemaakt zijn in het mortuarium van het lichaam van het slachtoffer? Zijn deze foto's in het strafrechtelijk dossier terecht gekomen? Wie heeft deze foto's gemaakt? Is het waar dat deze foto's zoek zijn? Kunt u aangeven waar en wanneer deze foto's het laatst zijn gesignaleerd en hoe het mogelijk is dat ze zijn verdwenen? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Hebt u kennis genomen van de uitspraak dat er "een back uppie" van de foto's is gemaakt door deze niet nader genoemde inlichtingenofficier? Bent u bereid deze foto's te achterhalen? Indien neen, waarom niet? 3)

5
Hebt u kennis genomen van het weblogartikel van Arnold Karskens waarbij hij een foto plaatste van het lichaam van het slachtoffer? Bent u bereid contact op te nemen met familie van het slachtoffer om een kopie van de foto (of van de foto's) te krijgen? Indien neen, waarom niet? 4)

Door één marinier is aangifte gedaan van het achterhouden van bewijs, beïnvloeden van getuigen en intimidatie tijdens het onderzoek naar de zaak Erik O. Twee andere (oud-) mariniers hebben verklaringen afgelegd. Het Openbaar Ministerie heeft besloten een onderzoek in te stellen. Het is niet opportuun uitlatingen te doen of reacties te geven zolang het onderzoek loopt.

Pagina 2/4

Ministerie van Defensie

2
Wat is uw reactie op de uitlatingen van de voorzitter van de militaire vakbond AFMP, de heer Van den Burg, dat er na een eerder schietincident dat had plaatsgevonden gemaand zou zijn om te zwijgen over de ware toedracht? Bent u bereid uit te zoeken om welk incident dit gaat en de Kamer in kennis te stellen van wat er exact is gebeurd? 2) Zou het kunnen gaan over de incidenten in augustus 2003 waarbij Nederlandse soldaten schoten losten toen er werd gepoogd ijzer te stelen bij een cementfabriek?

De uitlatingen zijn onvoldoende specifiek om daaruit te kunnen afleiden waar de heer Van den Burg op doelde. Indien sprake is van een vermoeden van een strafbaar feit, is het doen van aangifte de aangewezen weg.

3
Deelt u de mening dat er een tweespalt is in het Korps Mariniers? Zo ja, op welke wijze zult u die tegengaan? Indien neen, waarom niet?

Er zijn geen aanwijzingen van enige tweespalt in het Korps Mariniers. Eventuele meningsverschillen tussen individuele mariniers zijn immers niet direct indicaties van institutionele problemen.

6
Deelt u de opvatting van generaal buiten dienst Couzy dat er sprake is van een afdekcultuur bij het Korps mariniers? 5) Zo ja, welke maatregelen neemt u om deze cultuur tegen te gaan? Indien neen, kunt u uw opvatting toelichten?

Transparantie en openheid gelden als leidraad voor het Ministerie van Defensie, er is geen sprake van een afdekcultuur. In de afgelopen jaren is hard gewerkt om van Defensie een transparante organisatie te maken, waarbij geleerd is van de lessen uit het verleden. Binnen Defensie worden de medewerkers aangespoord om eventuele misstanden te melden en worden leidinggevenden aangemoedigd hun verantwoordelijkheid te nemen.

Pagina 3/4

Ministerie van Defensie

1) NOVA, 29 maart 2007
2) zie noot 1
3) zie noot 1
4) "Het tweede schot was raak!!" http://arnoldkarskens.blogspot.com/2007/03/het-tweede- schot-was-raak.html, 30 maart 2007
5) De Pers, 2 april 2007

Pagina 4/4


---- --