Artis

Amsterdam, 04 mei 2007

Persbericht

Planeet ontdekt in het nieuwe Artis Planetarium

Het gloednieuwe Planetarium van Artis heeft er een planeet bij. Platnetius, zoals de planeet is genoemd, is het resultaat van een scholenwedstrijd die Artis heeft georganiseerd ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Planetarium. Diverse scholen hebben een planeet ingestuurd en groep 7 van basisschool de Vlaamse Reus in Amsterdam heeft gewonnen met hun platte planeet. Niet alleen het uiterlijk van de planeet is origineel een platte planeet met een lichte en een donkere kant ook de uitleg bij de planeet gegeven werd positief ontvangen door de jury.

Op 10 mei opent Artis haar nieuwe Planetarium. Het digitale projectiesysteem biedt het publiek een onvergetelijke ervaring. Nog belangrijker is het feit dat in het Planetarium educatie zal plaatsvinden zoals dat nergens anders in Europa mogelijk is.

U bent op 10 mei welkom vanaf 13.30 uur bij de receptie, rechts van de hoofdingang van Artis. De opening begint om 14.00 uur, wanneer Artisdirecteur Haig Balian de openingshandeling voltrekt, gevolgd door de prijsuitreiking van de scholenwedstrijd. De andere planeetinzendingen zijn tijdens de opening ook te bezichtigen in de expositie van het nieuwe Planetarium. Als afsluiting geeft sterrenkundige prof. dr. Ralph Wijers een bijzondere lezing: Powers of 10, waarin hij ons meeneemt op een reis door het universum, waarbij ongetwijfeld de onlangs ontdekte planeet: Gliese 581c ook bezocht zal worden.

Vanaf 11 mei is het nieuwe Artis Planetarium voor het publiek toegankelijk. Het zal druk bezocht worden door scholen die er educatieve programmas op maat kunnen volgen, maar ook het Artispubliek zal ervan kunnen genieten. Dagelijks worden full dome shows vertoond die de bezoeker meenemen naar andere werelden in de ruimte, maar ook op aarde, tot op de bodem van de diepzee. Artis vertelt het verhaal van het leven in al zijn schakeringen, van dichtbij tot veraf. Het nieuwe Planetarium maakt het mogelijk dit verhaal te ervaren alsof je er middenin zit. Hiermee opent het een nieuwe dimensie voor educatie én voor digitale projectie in Nederland en Europa.

De vernieuwing van het Artis Planetarium is mogelijk gemaakt dankzij steun van: Het VSBfonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap & De Provincie Noord-Holland

Het Artis Planetarium is een Definiti-theater.