Artsen zonder Grenzen


Vandaag geopend: hiv/aidsproject in Moldavië

04/05/2007 13:48 -- Op 4 mei opent Artsen zonder Grenzen haar deuren in Trans-Dnjestrië, een regio in voormalige Sovjet-republiek Moldavië
- het armste land van Europa. Artsen zonder Grenzen is de eerste internationale hulporganisatie die er werkt. De eerste vier patiënten starten vandaag met een levensverlengende hiv/aidsbehandeling.

In dit gebouw komt het eerste hiv/aids kliniek in Trans-Dnjestrie Nadat Trans-Dnjestrië zich in 1990 onafhankelijk verklaarde, verkeert de regio in een isolement. Nog steeds wordt Trans-Dnjestrië niet internationaal erkend als onafhankelijke staat. Door hun geïsoleerde positie heeft de bevolking geen toegang tot Moldavische overheidsgelden voor gezondheidszorg en medicijnen, met name niet tot behandelingen met aidsremmers. Dit ondanks het feit dat Moldavië gelden heeft ontvangen voor het hele land, inclusief Trans-Dnjestrië, en dat volgens de statistieken hiv vier keer vaker voorkomt in Trans-Dnjestrië dan in Moldavië.

De vier patiënten die vanaf vandaag onder behandeling van ons team staan, hadden eerder via de lokale gezondheidszorg medicijnen gekregen die ongeschikt zijn voor een goede behandeling tegen hiv/aids. De patiënten krijgen nu een aidsremmerscocktail. Het plan is om tussen de 100 en 150 patiënten op een levensverlengende behandeling met aidsremmers te hebben tegen het eind van het jaar.

Eind april is ons team gestart met het opknappen van een deel van de afdeling voor infectieziekten in het lokale ziekenhuis. Daar zal Artsen zonder Grenzen de eerste polikliniek voor hiv/aidszorg openen in de regio. Het lokale medisch personeel krijgt trainingen op het gebied van hiv-virus en de impact die het heeft op de maatschappij.

Naast de medische zorg stelt ons team zich nog een andere belangrijke taak: opkomen voor de belangen van mensen die leven met hiv/aids in Trans-Dnjestrië - en bepleiten dat zij dezelfde toegang tot hiv/aidszorg krijgen als hun Moldavische buren. Door als eerste internationale hulporganisatie een project te starten in Trans-Dnjestrië wil Artsen zonder Grenzen laten zien dat een organisatie in deze regio kán werken om hulp te bieden aan mensen die hulp hard nodig hebben.

Artsen zonder Grenzen in Moldavië

Ethiopië: strijd tegen hiv/aids goed, kala-azar blijft vergeten --