LEI

Ruimte voor beter rendement in alle schakels van de agroketen

4 mei 2007
Onderdeel: LEI
Nummer: 05.07.05

Het rendement op het eigen vermogen van agrarische ondernemers in verschillende takken van veehouderij en tuinbouw ligt aanzienlijk lager dan het rendement in de overige schakels van de betreffende productieketens. Dat blijkt uit een onderzoek van het LEI, onderdeel van Wageningen UR, dat is uitgevoerd in opdracht van de Rabobank. Daarbij zijn de rendementen in de ketens voor zuivel, varkensvlees, groente en fruit in kaart gebracht. In alle schakels van de ketens is ruimte voor verbetering, gezien de grote verschillen in rendement tussen afzonderlijke bedrijven.

Er zijn aanzienlijke verschillen in rendementen tussen de vier ketens èn tussen de schakels in deze ketens. In de groente- en fruitketens behalen de retail, de toeleverende en de verwerkende schakels relatief hoge rendementen. In iets mindere mate geldt dat ook voor de zuivelketen. In de primaire sectoren, dat wil zeggen bij boeren en tuinders, liggen de rendementen op het eigen en het totale vermogen lager dan in de andere schakels. Dit laatste hangt samen met de structuur van de agroketens met veel kleine primaire aanbieders die per bedrijf weinig mogelijkheden hebben om het eigen product te onderscheiden en voor wie anderzijds hoge uittredingsdrempels bestaan. Uit de grote verschillen in rendementen tussen de bedrijven in alle schakels van de vier onderzochte ketens blijkt dat er is ruimte voor verbetering. Om bij toenemende internationale concurrentie toch concurrentievoordelen te creëren en te behouden dienen vooral bedrijven in de varkensvleesketens hun innoverende vermogen te versterken. De uitdaging ligt er in om dat in de samenhang van de keten beter te doen dan tot nu toe. Door een betere samenwerking kan het rendement op het eigen vermogen in de primaire schakel nog aanzienlijk toenemen.

De in dit onderzoek voor de primaire schakels berekende rendementen zijn gemiddelden over de jaren 2001 - 2005; voor de niet-primaire bedrijven betreft het gemiddelden over 2002-2004. De gegevens komen uit het Bedrijven-Informatienet van het LEI en de databank Amadeus. In totaal zijn de gegevens van 509 primaire bedrijven en 175 toeleverende en verwerkende bedrijven verwerkt, waaronder 24 retailorganisaties.

Rapport 05.07.05
Ketenrendementen in de Nederlandse agribusiness; Varkensvlees, zuivel, groente en fruit

Contact
Gé Backus
ge.backus@wur.nl
070-3358172