Senternovem


04-05-2007 | CO2-uitstoot op energienota

De kans is groot dat u binnenkort in één oogopslag ziet hoeveel CO2 uw huishouding heeft voortgebracht.

De twee grootste energieleveranciers zijn van plan om de CO2-uitstoot op de gas- en stroomnota te zetten. Op die manier kan de consument zich bewust worden van de milieugevolgen van zijn energiegebruik, zeggen de energiemaatschappijen. Ze sluiten daarmee aan bij internationale intiatieven om de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer terug te dringen. Vrijdag verschijnt het derde deel van het internationale IPCC-rapport over klimaatverandering.

Hulp
Nuon is het verst gevorderd met de vermelding van de CO2-uitstoot. Vanaf september wordt dat gegeven vermeld op de jaarnota. Essent volgt het voorbeeld van Nuon, maar deze maatschappij weet nog niet wanneer dat wordt. Particuliere en zakelijke klanten krijgen ook hulp bij het maken van plannen om het energieverbruik omlaag te brengen. Op verzoek komen adviseurs thuis, die bijvoorbeeld aangeven dat de kruipruimte slecht is geïsoleerd of dat de cv-installatie moet worden ontlucht. Energieverkopers lijken zich daarmee in hun vingers te snijden, want het kan er toe leiden dat de klant minder aardgas en stroom afneemt.

Stamgast
Nuon vergelijkt zich met een cafébaas die weigert om een dronken stamgast nog meer alcohol voor te zetten. "De klant verwacht van ons een eerlijk advies", zegt Bart Hofker van Nuon. "Dan komt hij de volgende keer bij je terug." Eneco heeft geen plannen om de CO2-uitstoot op de factuur te zetten. De derde energieleverancier van Nederland vraagt zich af of de consument hier wel iets aan heeft, omdat hij vaak grote moeite heeft de factuur te lezen. Milieudefensie juicht het plan toe, al meent de milieuclub dat energiemaatschappijen de verantwoordelijkheid voor minder CO2-uitstoot zo wel erg bij de consument leggen. Milieudefensie vindt dat de energiebedrijven ook een overzicht moeten geven van de hoeveelheid CO2 die bijvoorbeeld vrijkomt bij de productie van stroom, en hoe dat kan worden beperkt.

Bron

NOS