Nederlandse Vereniging van Journalisten

PERSBERICHT

Amsterdam, 4 mei 2007

Nieuwe CAO publieke omroep: Doorstroming journalisten mogelijk gemaakt

Ruim 5,75% loonsverhoging over twee jaar

De CAO voor de publieke omroep is journalistieker geworden met het akkoord dat werkgevers en werknemers hebben bereikt. Vanaf nu is het mogelijk dat journalisten door kunnen groeien op basis van kennis en kunde. "Een belangrijke doorbraak, want onze kritiek was dat medewerkers van de publieke omroep alleen maar in salaris konden groeien als zij leidinggevende taken gingen uitvoeren", zegt Omroepsecretaris Marc Visch van de NVJ. "Wij hebben vele jaren betoogd dat dat onzinnig is voor journalistieke functies. Journalist moet je in principe van wieg tot graf kunnen zijn. En in de loop der jaren heb je wel degelijk senioriteit. Met het nieuwe akkoord is daar erkenning voor."

Werkgevers en werknemers zijn een tweejarige CAO overeengekomen. Per 1 juli aanstaande worden de salarissen met 2,25 procent verhoogd. Per 1 april 2008 komt daar nog eens een loonsverhoging van 2,75 procent overheen. Bovendien zal zowel in 2007 als in 2008 de eindejaarsuitkering met 0,25 procent verhoogd worden.

De extra werkgeversbijdrage voor ziektekosten wordt van E20,= bruto per maand verhoogd naar E30,= bruto per maand. Daarnaast zijn de onderhandelingspartijen overeengekomen dat vergoeding van bereikbaarheidsdiensten met 25 procent wordt verhoogd en dat de NRD- vergoeding (toeslag voor werk in avond, nacht en weekend) elk jaar wordt geïndexeerd. Tot nu toe gebeurt dat eens in de drie jaar.

Met dit akkoord komt een eind aan een uitgebreid moderniseringsproces van de CAO. "Wij zijn uitermate tevreden met dit akkoord", aldus Marc Visch van de NVJ. "Meer dan twee jaar hebben wij elke twee weken met de werkgevers rond de tafel gezeten. Het is goed dat dat proces nu is afgerond." Heel bewust is gekozen voor een langere looptijd van de CAO. "Wij hebben nogal wat ingevoerd met die modernisering. Je moet de bedrijven ook de tijd gunnen om alles goed in te voeren. Dan moet je niet alleen denken aan het nieuwe functieraster, maar ook aan de verdeling vast en tijdelijk personeel en de jaarurennorm. Wij verwachten de komende maanden de handen vol te hebben aan de begeleiding van dit proces, want wij krijgen wel alarmerend veel geluiden vanuit de bedrijven dat het een en ander niet helemaal volgens de regels wordt ingevoerd." De NVJ gaat de komende maanden haar leden uitgebreid informeren over de rechten en plichten.
---

-----------------------------------