NMBS

NMBS-Holding verhoogt kapitaal spooronderneming NMBS

04/05/2007

De NMBS-Holding voert een kapitaalsverhoging van 95 miljoen euro uit bij haar filiaal belast met de spoorexploitatie, de NMBS. Dat heeft haar Raad van Bestuur beslist. Deze operatie stelt de NMBS in staat om haar structureel herstel verder te zetten om een duurzaam financieel evenwicht te kunnen bereiken.

In het raam van haar ondersteunende rol ten opzichte van de filialen heeft de NMBS-Holding een kapitaalsverhoging van 95 miljoen euro doorgevoerd bij de NMBS. Het bedrag hangt af van de evolutie van de cash flow van de NMBS.

In 2005 en 2006 vonden de twee eerste kapitaalverhogingen plaats voor in totaal 415 miljoen euro. Met deze nieuwe operatie voor een bedrag van 95 miljoen euro komt de NMBS-Holding haar verplichtingen na om de financiële stabiliteit van haar filiaal, de NMBS, veilig te stellen, zonder haar eigen financieel evenwicht in gevaar te brengen. De kapitaalsverhogingen laten de NMBS toe om ieder jaar in totaal ongeveer 21 miljoen euro interestlasten uit te sparen.

Van haar kant heeft de NMBS in 2006 haar inspanningen bestendigd voor een structureel herstel in elk van haar activiteitensectoren (binnenlands reizigersverkeer, internationaal reizigersverkeer, cargo) om zo een duurzaam financieel evenwicht te bereiken. In 2006 heeft de NMBS voor het eerst een positief resultaat behaald voor haar operationele activiteiten. Het streven naar een betere beheersing van de operationele kosten en een stijging van de inkomsten, bovenop de financiële steun van de NMBS-Holding, maken het globaal financieel evenwicht in 2008 haalbaar, zonder dat er de minste toegeving moet worden gedaan op het vlak van kwaliteit en veiligheid.