Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060714320

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over onzorgvuldige uitvoering van dierproeven. (Ingezonden 4 mei 2007)


1
Kent u het bericht "Zinloos muisgebruik" 1) over onzorgvuldigheid bij de uitvoering van dierproeven?


2
Deelt u de conclusie van mevrouw Ohl, hoogleraar proefdierkunde aan de Universiteit Utrecht, dat in het belang van de betrouwbaarheid van onderzoeksgegevens een standaardprotocol voor proefdieronderzoek noodzakelijk is? Zo ja, welk vervolg gaat u hieraan geven? Zo neen, waarom niet?


3
Deelt u de conclusie dat in het belang van de betrouwbaarheid van onderzoeksgegevens de protocollen van de dierexperimentencommissies openbaar dienen te zijn? Zo ja, bent u bereid te bevorderen dat de protocollen van dierexperimentencommissies openbaar gemaakt worden? Zo neen, waarom niet?


4
Acht u het van belang dat de verschillende dierexperimentencommissies volgens gelijke procedures, protocollen en werkwijzen de hen opgedragen taken krachtens de Wet op de dierproeven uitvoeren? Kunt u aangeven in hoeverre in de huidige uitvoeringspraktijk sprake is van gelijke werkwijzen? Acht u het nodig meer uniformiteit te realiseren in de proefdierkundige en ethische toetsing van dierproeven? Zo ja, hoe gaat u daar invulling aan geven? Zo neen, waarom niet?


5
Deelt u de opvatting dat in het belang van de betrouwbaarheid van onderzoeksgegevens wetenschappers niet alleen hun onderzoeksresultaten, maar ook de tussenliggende stappen uit hun onderzoek dienen te publiceren? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om publicatie van de tussenliggende stappen te bewerkstelligen? Zo neen, waarom niet?


6
Bent u bereid de aanbeveling van mevrouw Ohl om een database aan te leggen met gegevens over laboratoriumdieren te volgen? Zo ja, op welke termijn en op welke wijze? Zo neen, waarom niet? Acht u de specifieke aandacht voor proefdieronderzoek en het welzijn van proefdieren in de respectievelijke opleidingen van proefdieronderzoekers en laboratoriummedewerkers voldoende in termen van duur, inhoud en kwaliteit? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo neen, kunt u aangeven of en op welke wijze u in dit kader verbeteringen gaat realiseren?


7
Bent u bereid in Nederland onderzoek te laten verrichten naar onzorgvuldigheid bij de uitvoering van dierproeven, zoals dat in het Verenigd Koninkrijk is gedaan door wetenschappers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine 2)? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?


1) `Zinloos muisgebruik', NRC Handelsblad 28 april 2007, Wetenschapsbijlage, blz. 46
2) Ibid.