Nederlandse Politiebond


Stand van zaken dossier VPL/WAO

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaarde politieambtenaren kunnen geen gebruikmaken van de vorig jaar van kracht geworden vroegpensioen-levensloopregeling (VPL) voor de politiesector zonder op hun herplaatsingstoelage en/of WAO-aanvulling te worden gekort. De minister van BZK en de politiebonden zijn het erover eens dat aan deze problematiek financieel een mouw moet worden gepast. Achter de schermen wordt dan ook hard gewerkt om tot een oplossing te komen.

In de huidige situatie leidt het uitbetalen van levenslooptoelagen aan gedeeltelijk arbeidsongeschikte collega's tot een verlaging van hun herplaatsingstoelage en/of WAO-aanvulling met hetzelfde bedrag. Volgens het UWV heeft zij op basis van de huidige wetgeving geen andere keuze. Op 5 december 2006 hebben de politiebonden, het ministerie van BZK en de Belastingdienst afgesproken dat de levenslooptoelagen van de betreffende collega's voorlopig worden 'geparkeerd'(= niet uitbetaald). Daardoor is tijd gewonnen om alsnog een oplossing te realiseren.

Daar wordt op dit moment op twee manieren aan gewerkt. Ten eerste wordt geprobeerd via een gerechtelijke procedure tot een principe-uitspraak te komen. In twee individuele gevallen zijn de levenslooptoelagen wel uitbetaald aan gedeeltelijk arbeidsongeschikte collega's en zoals te verwachten heeft het UWV hun uitkeringen vervolgens verminderd. Tegen deze kortingen zijn bezwaarschriften ingediend, waarop het UWV naar verwachting negatief zal beslissen. Daarna is tegen deze beslissing beroep bij de rechter mogelijk. Met het UWV is afgesproken dat zij de zaken zo snel mogelijk zal behandelen, zodat er ook zo snel mogelijk beroep kan worden aangetekend bij de rechter. Deze procedure vergt echter onvermijdelijk de nodige tijd.

Naast het bewandelen van deze juridische weg zijn de bonden gezamenlijk aan het nadenken over een andere mogelijke oplossing. Recentelijk heeft daar nader overleg met de minister van BZK over plaatsgevonden. We verwachten eind september meer duidelijkheid te hebben over een eventueel resultaat uit deze hoek.

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, melden we dat via de gebruikelijke NPB-kanalen, om te beginnen via deze website!

Gepubliceerd op 04 mei 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.