Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tilburg zoekt 'maatjes'

Donderdag 3 mei 2007 - TILBURG ­

Staatssecretaris Albayrak van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bereikten afgelopen week een akkoord over de afwikkeling van de oude wet en op welke wijze personen die tot de doelgroep behoren, zullen inburgeren en integreren in de Nederlandse samenleving.

In Tilburg vallen ongeveer 100 asielzoekers onder het pardon, in de asielzoekerscentra Dongen en Oisterwijk zullen naar verwachting ruim 500 mensen een verblijfsvergunning krijgen. Vluchtelingenwerk is buitengewoon gelukkig met het generaal pardon: 'We hebben ons hier jarenlang voor ingezet en het ziet er naar uit dat er nu werkelijk een oplossing komt voor die mensen die hier al zo lang zijn', aldus Patricia Brunklaus, afdelingsmanager Vluchtelingenwerk Midden Brabant.

Om de integratie van deze groep te bevorderen wordt binnen Tilburg en omstreken momenteel hard gewerkt aan de opzet van een Maatjes-project. Vrijwilligers zullen in dit project als maatje worden gekoppeld aan een statushouder (individu of gezin). De nadruk ligt daarbij op 'er zijn voor de ander', iemand wegwijs maken in de samenleving, het vergroten van maatschappelijke participatie en het bevorderen van integratie in de Nederlandse samenleving. Soms bestaan de werkzaamheden uit het praktische ondersteuning geven bij het invullen van formulieren of het regelen van allerhande zaken. Soms is het gewoon een kop koffie drinken, samen 'computeren', muziek maken of meegaan naar het plaatselijke buurtcentrum. Deze extra ondersteuning is hard nodig. Onderzoeken wijzen uit dat vluchtelingen graag willen integreren, maar, meer dan andere migranten, worstelen om een plek in de Nederlandse samenleving te krijgen.

Wethouder Mevis: "We hopen dezelfde solidariteit te zien, als toen met de acties voor het generaal pardon, voor de 26.000." In 2004 maakten meer dan 32 Tilburgse instellingen hun ongenoegen kenbaar over de manier waarop minister Verdonk uitgeprocedeerde asielzoekers wilde bewegen het land te verlaten. Scholen, parochies, politieke partijen en andere Tilburgse instellingen onderschreven destijds een oproep in het Brabants Dagblad aan de Minister voor een ruimhartige behandeling van deze groep asielzoekers. Helaas ontbrak toen de politieke meerderheid om gehoor te geven aan de vele oproepen uit het land. Nu het generaal pardon alsnog gerealiseerd wordt, hoopt wethouder Mevis dat vele Tilburgse burgers bereid zijn om als vrijwilliger de statushouder te helpen en 'op weg te helpen'.

Mensen die geinteresseerd zijn om als maatje ondersteuning te gaan geven aan vluchtelingen (in Tilburg en omstreken) en hen zo wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving kunnen zich aanmelden via de website van Vluchtelingenwerk Afdeling Midden Brabant: www.vwmb.nl, onder vacatures.

Voor meer informatie over dit bericht kan contact worden opgenomen met Patricia Brunklaus, afdelingsmanager Vluchtelingenwerk Midden Brabant, telefoon: 013 ­ 5 36 36 30, email: P.Brunklaus@snvtilburg.nl