CD&V

Subsidies voor autonoom vrijwilligerswerk met 32% verhoogd

04/05/2007

Vlaanderen telt 800.000 vrijwilligers. Meer dan 100.000 onder hen zijn werkzaam in de welzijns- en gezondheidssector. Zij vertegenwoordigen een belangrijk sociaal kapitaal Vrijwilligerswerk heeft een belangrijke gemeenschapsgerichte functie: vrijwilligers vertegenwoordigen immers een samenleving die zich betrokken opstelt t.o.v. wie het minder gemakkelijk heeft. Vrijwilligers in de welzijns- en gezondheidssector vervullen een brede waaier van taken: zij bezoeken personen in instellingen en bieden hen een luisterend oor; ze helpen bij vorming of ontspanning; ze begeleiden mensen met het oplossen van hun problemen, coachen jongeren of personen met een handicap in hun persoonlijke toekomstplanning, enz. Vlaams minister Inge Vervotte zet zich op verschillende wijzen in voor de ondersteuning en de waardering van het vrijwilligerswerk. Vanaf dit jaar wordt het jaarlijks besteedbare budget verhoogd met 250.000¤ (32%) tot 1,031 miljoen euro. Zo kunnen meer vrijwilligersinitiatieven gesubsidieerd worden of kunnen de toegekende subsidies verhoogd worden. In 2006 kreeg het autonome vrijwilligerswerk nog een subsidie van 781.000¤. Met dit bedrag werden in 2006 126 autonome vrijwilligersorganisaties gesubsidieerd. (Het autonome vrijwilligerswerk betreft het vrijwilligerswerk dat georganiseerd wordt door verenigingen die hun doelstellingen uitsluitend of hoofdzakelijk nastreven met behulp van vrijwilligers.) Het gaat om 18.741 vrijwilligers die hiermee omkaderd worden. Minister Vervotte is bereid volgende wijzigingen door te voeren in de reglementering van het autonome vrijwilligerswerk:


- De subsidies te indexeren;

- Het mogelijk te maken de subsidies aan te wenden voor het financieren van personeelskosten;
- De administratieve lasten te verlagen voor de vrijwilligersorganisaties die een subsidie aanvragen;
- Het mogelijk te maken dat vrijwilligersorganisaties andere subsidies of giften kunnen behouden in plaats van dat deze in mindering gebracht worden van de subsidie;
- De verplichtingen i.v.m. de verzekering van de aansprakelijkheid van vrijwilligers in overeenstemming te brengen met de federale regelgeving. Vrijwilligerswerk verankeren in alle sectoren
In veel sectoren van de welzijns- en gezondheidssector zijn al initiatieven genomen voor en rond vrijwilligers: Youth at Risk in de bijzondere jeugdzorg, de 3000 vrijwilligers in de thuisoppas, het project persoonlijke toekomstplanning in de sector personen met een handicap,...In plaats van deze ad hoc-initiatieven willen we het vrijwilligerswerk verankeren in alle welzijns- en gezondheidssectoren. Dit zal in verder overleg met de sector besproken worden. Daarnaast wordt er ook een informatiecampagne opgezet t.w.v. 60.000 euro, om de vrijwilligers te informeren over de gevolgen van de federale wet op hun werking. Nieuw is ook een project dat er op gericht is heldere informatie te geven aan vrijwilligers over hun verplichtingen inzake het beroepsgeheim en het omgaan met vertrouwelijke cliëntinformatie. De minister blijft ook, in samenwerking met haar collega's in de Vlaamse Regering, de belangen van het vrijwilligerswerk aankaarten in het overleg met de federale overheid.


* De studieopdracht van de ministers Anciaux en Vervotte betreffende de verzekering van vrijwilligers is in het voorjaar van 2006 afgewerkt door het Vlaams Steunpunt. Er is een modelinhoud van een goede verzekeringspolis ontwikkeld, die als inspiratiebron en referentiepunt fungeerde voor de federale regelgeving.
* Vorige maand werden in het overlegcomité tussen de federale regering en de regeringen van de gemeenschappen en gewesten de onduidelijkheid en het gebrek aan informatie over de uitvoering van belangrijke aspecten van de wet van 3 juli 2005 aangekaart (zoals de collectieve verzekering tegen betaling van een premie en de informatietaak door gemeenten en provincies)
* T.a.v. de federale minister van Volksgezondheid werd tussengekomen om de belastingvrije forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers in de oppashulp te verhogen. T.a..v. de federale minister van Werk werd tussengekomen om de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk door vreemdelingen te regelen.


* door Inge Vervotte


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be