Ingezonden persbericht


Persbericht

Jury verrast door niveau inzendingen

Winnaar eerste twee vervolghoofdstukken

'Schrijf Je Eigen Thriller' is bekend

Vianen, mei 2007

De afgelopen maanden hebben bijna 200 mensen gehoor gegeven aan de oproep om de eerste twee vervolghoofdstukken te schrijven en deze in te leveren via de website. Het eerste hoofdstuk is geschreven door de bekende thrillerschrijfster Esther Verhoef en gaat over een vrouw met geheimen, die in het eerste hoofdstuk vanzelfsprekend nog niet onthuld worden. De uitdaging voor de schrijverstalenten is om deze geheimen wel, en het liefst ook nog eens op een verrassende wijze, langzaam te onthullen.

De hoofdstukken dienden uiterlijk op 31 maart jl. ingeleverd te zijn. Geneviève Waldmann, voorzitter van de jury: "Het viel niet mee om in zo'n korte tijd zo veel inzendingen te lezen en te beoordelen. Temeer daar er veel inzendingen van een verrassend hoog niveau waren. Maar we hadden toegezegd om binnen een maand de winnaar bekend te maken. En daar moet je je dan ook aan houden."

De jury bestaat uit Geneviève Waldmann (Directeur Programma ECI), Elvin Post (schrijver), misdaadverslaggever John van den Heuvel en natuurlijk Esther Verhoef. Alle inzendingen zijn beoordeeld op de verhaallijn, literair niveau en waarheidsgehalte. Dat laatste vindt vooral Van den Heuvel belangrijk: "Een adembenemende thriller of een spannend verhaal schrijven is één ding, maar het geheel dient natuurlijk wel realistisch te zijn."

De jury heeft uit alle inzendingen een eerste selectie gemaakt en een top 10 samengesteld. De top 10 is daarna door elk jurylid nog een keer gelezen en gewaardeerd en na lang beraad is de winnaar gekozen.

Waldmann: "Uiteindelijk bleven er drie inzendingen over die kwalitatief erg dicht bij elkaar lagen. Dit waren de inzending van Svea Ersson, Machteld Smid-van Zalingen en Marc Winters. Alle drie hebben ze een zeer verrassend vervolg gegeven aan het eerste hoofdstuk."

De winnaar

"Alles afwegend hebben wij Marc Winters als winnaar gekozen," aldus Waldmann. "Winters heeft zich op een verrassende manier los weten te maken van het verhaal van Esther Verhoef en verplaatst de lezer in een andere tijd en op een andere plaats; exotisch Bonaire. Hartstikke leuk en dat biedt de volgende schrijvers direct weer nieuwe onverwachte aanknopingspunten. Elvin Post: "De inzending van Winters is een echte cliffhanger, een spannend verhaal dat je grijpt". Van den Heuvel: "Marc Winters heeft op een knappe wijze aan het einde van het tweede hoofdstuk de nieuwsgierigheid van de lezer gewekt. Je wil nu al weten hoe dit verder

zal gaan." Esther Verhoef: "Winters heeft een ongecompliceerde schrijfstijl, die eenvoudig wegleest. Geraffineerd wordt de spanning opgebouwd en de lezer op een bepaald spoor gezet."

Hoe nu verder? Waldmann: "Ja, dat is het leuke van deze wedstrijd. Vanaf nu kan iedereen weer meedoen. Wij versturen een nieuwsflash naar alle mensen die hebben ingezonden waarin wij ze uitnodigen om de hoofdstukken 4 en 5 te schrijven en in te leveren. Maar ook iedereen die nu nog niet heeft meegedaan kan alsnog 'instappen' en meeschrijven.

Dus bij deze nodig ik iedereen uit om de eerste drie hoofdstukken te lezen. Als je een idee hebt hoe het verhaal verder moet gaan, begin dan met schrijven en lever je hoofdstukken in!"

De hoofdstukken 4 en 5 dienen uiterlijk op 18 mei a.s. ingeleverd te worden. Alle informatie is te vinden op www.schrijfjeeigenthriller.nl.