International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 4 mei 2007


· Hubert Bals Fonds kan door na toezegging minister Koenders


· 7 Hubert Bals Fonds- en CineMart-films in Cannes 2007

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, belangrijkste financier van het Hubert Bals Fonds, wil dat het fonds zijn activiteiten voortzet. Begin dit jaar kwam het fonds in gevaar toen het ministerie de subsidieaanvraag van het fonds over de jaren 2009-2012 afwees. Het IFFR is opnieuw sterk vertegenwoordigd in Cannes door de selectie van zeven films die zijn verbonden met het Hubert Bals Fonds en de CineMart. Drie daarvan dingen in de competitie mee naar de Gouden Palm. 4 months, 3 Weeks and 2 Days van Cristian Mungiu ontving een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, terwijl Breath van Kim Ki-Duk en Une vieille maîtresse van Catherine Breillat werden gepresenteerd als CineMart Project. Rond 14 mei maakt het Hubert Bals Fonds de selectieronde voorjaar 2007 bekend.

In antwoord op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) erkent minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) het Hubert Bals Fonds als belangrijke pijler van het International Film Festival Rotterdam: "..omdat het de bezoekers in staat stelt kennis te nemen van hoogwaardige films uit ontwikkelingslanden, terwijl de makers van die films een belangwekkend podium aangeboden krijgen dat hun wereldwijde bekendheid kan verschaffen." Bianca Taal, manager van het Hubert Bals Fonds, is blij met het antwoord van de minister: "Dit is een zeer positief besluit hoewel het uiteindelijke subsidiebedrag en de voorwaarden nog moeten worden vastgesteld. De toekomst van het Hubert Bals Fonds is in ieder geval verzekerd."

Gouden Palm-kandidaat Breillat werd internationaal bekend omdat het IFFR haar in 1999 uitriep tot Filmmaker in Focus en haar oeuvre vertoonde. In 2004 presenteerde zij de wereldpremière van haar film Anatomy de l'Enfer in Rotterdam. Ook Cristian Mungiu's speelfilmdebuut Occident (2002) kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.

Ook droeg het filmfestival van Rotterdam bij aan de carrières van Jaime Rosales, Diao Yinan en Semih Kaplanoglu. Hun nieuwe films zijn geselecteerd voor Un Certain Regard en de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes. Hun eerdere werk was in Rotterdam te zien. Diao Yinans eerste film Uniform, tot stand gekomen met een Hubert Bals Fondsbijdrage, werd in 2004 geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie.

Yo, het speelfilmdebuut van Rafa Cortés, werd geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie 2007 en won uiteindelijk de FIPRESCI Award, toegekend door de jury van buitenlandse filmcritici. Yo is nu geselecteerd als 'FIPRESCI ontdekking van het jaar' in de Semaine de la Critique in Cannes. Tot begin juli maakt Yo deel uit van Tigers on Tour, het minifestival met winnende films dat het IFFR uitbrengt in de Nederlandse filmtheaters.

Twee filmprojecten die al zijn verbonden met de CineMart werden verkozen om in Cannes deel te nemen aan 'l'Atelier', een festivalonderdeel waar filmmakers hun projecten presenteren aan mogelijke financiers. Het gaat om de filmprojecten Salamandra van Pablo Agüero (Argentinië) en Serviam van Ruth Mader (Oostenrijk). Beide projecten maakten deel uit van de CineMartselectie 2007.

Het 37e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 23 januari tot en met 3 februari 2008; de 25e CineMart van 27 tot en met 31 januari 2008. Het Hubert Bals Fonds verstrekt bijdragen voor scriptontwikkeling, digitale productie, postproductie of distributie in het land van herkomst aan onafhankelijke filmmakers in ontwikkelingslanden. CineMart is de eerste en grootste coproductiemarkt voor filmprojecten met een klein tot middelgroot budget. Meer informatie is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Cannes Officiële Competitie 2007 omvat:


4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 months, 3 Weeks and 2 Days) van Cristian Mungiu (Roemenië) Mede tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds

Breath van Kim Ki-Duk (Zuid-Korea)
Geselecteerd voor CineMart 2007

Une vieille maîtresse (An Old Mistress) van Catherine Breillat (Frankrijk) Geselecteerd voor CineMart 2004

Un Certain Regard 2007 omvat:

La soledad (Fragments of Loneliness) van Jaime Rosales (Spanje) Geselecteerd voor CineMart 2005

Night Train van Diao Yinan (China)
Geselecteerd voor CineMart 2004

Quinzaine des Réalisateurs 2007 omvat:

Mutum van Sandra Kogut (Brazil), Slotfilm
Mede tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds

Yumurta van Semih Kaplanoglu
Geselecteerd voor CineMart 2006

Special Screenings Semaine de la Critique 2007 omvat:

Yo (Me) van Rafa Cortés
VPRO Tiger Awards Competitie 2007 en winnaar FIPRESCI Award Rotterdam 2007 Tigers on Tour voorjaar 2007

L'Atelier du Festival 2007 omvat:

Salamandra van Pablo Agüero (Argentinië)
Geselecteerd voor CineMart 2007

Serviam van Ruth Mader (Oostenrijk)
Geselecteerd voor CineMart 2007

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (

International Film Festival Rotterdam