Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verbetering gegevensbescherming

Titel: Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad inzake de verbetering van de gegevensbescherming door technologieën ter bevordering van de persoonlijke levenssfeer (Privacy Enhancing Technologies, PETs)Datum Raadsdocument: 4 mei 2007 Datum Commissiedocument: 2 mei 2007
Nr. Raadsdocument: 9243/07
Nr. Commissiedocument: COM (2007) 228 definitief Eerstverantwoordelijk ministerie: JUS i.o.m. BZ, BZK, DEF, EZ, FIN, LNV en VenW Behandelingstraject in Brussel: geen.
* Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel
* Subsidiariteit en proportionaliteit

* Consequenties

* Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

In deze mededeling wordt uiteengezet wat ICT-technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer (Privacy Enhancing Technologies, PETs) zijn en op welke wijze deze technologieën kunnen bijdragen aan dataprotectie en aan een verbeterde bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy).

Deze mededeling heeft tot doel na te denken over de voordelen van ICT-technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer (zoals automatische anonimisering en versleuteling om onnodige en/of ongewenste gegevensverwerking te voorkómen of minimaliseren) en zo naleving van de privacyregelgeving te ondersteunen en vergemakkelijken.

De Commissie geeft aan dat ICT-technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer moeten worden ontwikkeld en op grote schaal moeten worden gebruikt. Achtergrond is dat grootschalige, automatische verwerkingen van persoonsgegevens langs (inter)nationale netwerken toenemen. Met het oog op een hoger beschermingsniveau van de persoonlijke levenssfeer én een betere gegevensbescherming in de Gemeenschap -onder meer door de ontwikkeling en gebruik van ICT-technologieën- is de Commissie voornemens een aantal maatregelen door te voeren:

I Vaststelling van de behoeften en de technologische vereisten van technologieën ter
bescherming van de persoonlijke levenssfeer;
II Ontwikkeling van technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer;
III Bevordering van het gebruik van technologieën ter bevordering van de persoonlijke
levenssfeer door het bedrijfsleven;
IV De handhaving van passende normen garanderen bij de bescherming van

persoonsgegevens door technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer;
V Bevordering van het gebruik van technologieën ter bescherming van de persoonlijke
levenssfeer door de overheid;
VI Het bewustzijn van de consument vergroten;
VII Een geïnformeerde keuze voor de consument vergemakkelijken: het privacyzegel.

Deze maatregelen zijn gebaseerd op drie doelstellingen:

I Steun voor de ontwikkeling van ICT-technologieën ter bescherming van de
persoonlijke levenssfeer;
II Steun voor het gebruik van beschikbare ICT-technologieën ter bevordering van de
persoonlijke levenssfeer door voor de verwerking verantwoordelijken; III De consumenten aanmoedigen ICT-technologieën ter bescherming van de persoonlijke
levenssfeer te gebruiken.

De Commissie geeft aan dat zij diverse groepen belanghebbenden, waaronder gegevensbeschermingsautoriteiten en
rechthandhavingsinstanties, zal aanmoedigen om samen een gesprek aan te gaan over ICT-technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Rechtsbasis van het voorstel: niet van toepassing, want het betreft een mededeling.

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: niet van toepassing, want het betreft een mededeling.

Instelling nieuw Comitologie-comité: nee

Subsidiariteit en proportionaliteit

Subsidiariteit: Strikt genomen niet van toepassing want het betreft een mededeling. Voor zover
tot een beoordeling dient te worden overgegaan luidt het oordeel: positief. Vanwege het
transnationale karakter van ICT en privacybescherming, en gelet op het feit dat de
Bescherming van de persoonlijke levenssfeer door middel van de Europese privacyrichtlijn 95/46/EG is geharmoniseerd, dient een inventarisatie van het nut en de noodzaak van ICT- technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer, zoals weergegeven in de onderhavige mededeling, op het Europese niveau plaats te vinden.

Proportionaliteit: Strikt genomen niet van toepassing want het betreft een mededeling. Voor
zover tot een beoordeling dient te worden overgegaan luidt het oordeel: positief. In deze
mededeling wordt een inventarisatie gegeven en een aantal maatregelen voorgesteld.
Een mededeling is hiervoor het geëigende instrument.

Consequenties

Consequenties voor de EU-begroting: geen.

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger: geen.

Vervolgtraject financiële afspraken: niet van toepassing, want het betreft een mededeling.

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen / zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering): geen

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerkingtreding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid: niet van toepassing, want het betreft een mededeling.

Consequenties voor ontwikkelingslanden: geen

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland is positief over deze mededeling van de Commissie over ICT-technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer en over de wijze waarop deze technologieën kunnen bijdragen aan dataprotectie en aan een verbeterde bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy). Hiermee kan onnodige vergaring van persoonsgegevens worden voorkomen of beperkt en daarmee ook risico's en kostbare maatregelen om dergelijke gegevens te beschermen.

Nederland steunt het voornemen van de Commissie om een aantal maatregelen door te voeren ter verbetering van het beschermingsniveau van de persoonlijke levenssfeer én ter verbetering van gegevensbescherming in de Gemeenschap. De in de mededeling genoemde acties moeten bij voorkeur leiden tot een verbeterde werkwijze bij (bescherming van) gegevensverwerking, waarbij extra verplichtende regelgeving zoveel moeten worden voorkomen.

Nederland verwelkomt de door de Commissie aan te moedigen gesprekken tussen diverse private en publieke groepen belanghebbenden, waaronder gegevensbeschermingsautoriteiten en rechthandhavingsinstanties, over ICT-technologieën ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Nederland vraagt zich wel af hoe deze aanmoediging concreet gestalte zal krijgen.

Uit de mededeling wordt niet duidelijk op welke wijze de Commissie de voorgenomen zeven genoemde maatregelen denkt door te voeren. Nederland zou graag de ideeën van de Commissie hierover vernemen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl