Nationaal Comité 4 en 5 mei


PERSBERICHT
Utrecht, 21 maart 2007

Jongeren dichten voor de Nationale Herdenking
Karen van der Aalst wint 'Dichter bij 4 mei' 2007

Karen van der Aalst (18 jaar) uit Baarn, heeft de finale van Dichter bij 4 mei gewonnen. De jaarlijkse dichtwedstrijd vond dit jaar plaats in de provincie Utrecht, waar op 5 mei de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding plaatsvindt Karen mag haar gedicht Hoop op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking op de Dam voordragen voor 15.000 aanwezigen en ruim 3 miljoen kijkers thuis. Andere winnaars, Tessa Matser, (15), Marion Pragt (16) en Senne Vercouteren (16) dragen hun gedichten voor bij de herdenkingen in herinneringscentra Kamp Vught, Kamp Amersfoort en Kamp Westerbork en bij gemeenten in Utrecht.

De jury, onder leiding van dichteres Diana Ozon, koos voor het gedicht van Karen om de kwaliteit van haar gedicht en voordracht."De jury vindt het gedicht ontwapenend, hoopvol en het roept vragen op in positieve zin. De voordracht is ingetogen en Karen's presentatie heeft en uitstralende emotie die reikt tot op de Dam. "

De finale vond plaats in het Trefpunt van de NS. De presentatie van de finale werd gedaan door Jeroen Overbeek, die sinds 2003 de uitzending van de Nationale Herdenking op 4 mei van commentaar voorziet. De vijftien finalisten deden voor jury en publiek hun uiterste best hun eigen gedicht zo goed mogelijk te brengen. 's Middags volgden de jongeren een workshop 'voordracht', om zich op de finale voor te bereiden. De finale werd opgeluisterd door bijdragen van oorlogsoverlevende Ernst Verduin en de Kunstbende.

Dichter bij 4 mei is de jaarlijkse dichtwedstrijd die het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert in samenwerking met de stichting Doe Maar Dicht Maar. In de provincie waar dat jaar de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding plaatsvindt, roept het Nationaal Comité jongeren op om te dichten voor de Nationale Herdenking. Dit jaar heeft hierop een recordaantal van 315 jonge dichters van 10 verschillende scholen gereageerd. De gedichten van de vier winnaars worden opgenomen in de gedichtenbundel van Doe Maar Dicht Maar die op 21 april verschijnt.


Noot voor de redactie,

Nationaal Comité 4 en 5 mei