Nationaal Comité 4 en 5 mei


PERSBERICHT
Amsterdam, 30 maart 2007

Programma 4 en 5 mei bekend
Lezingen door Jansz en Pronk; optredens van Racoon, Opgezwolle en Krezip

Vrijheid maak je met elkaar. Onder dat motto staat Nederland op 4 en 5 mei stil bij oorlog en vrijheid. Met op 4 mei de Nationale Herdenking op de Dam en de 4-meilezing in De Nieuwe Kerk, dit jaar uitgesproken door Ernst Jansz. Op 5 mei de lezing van Jan Pronk in de Utrechtse Domkerk, het Concert op de Amstel en natuurlijk de Bevrijdingsfestivals. Daar treden, als Ambassadeurs van de Vrijheid Racoon, Opgezwolle en Krezip op.

Nationale Herdenking

De 4-meilezing in De Nieuwe Kerk wordt dit jaar uitgesproken door Ernst Jansz, muzikant en zoon van een Indische vader. Jansz spreekt in zijn voordracht over de rol die de Tweede Wereldoorlog speelde in het gezin waarin hij opgroeide. Hij trekt de lijn door naar de doorwerking van de oorlog van generatie op generatie, nu hij zelf van zoon vader is geworden. Om acht uur 's avonds is Nederland traditiegetrouw twee minuten stil en leggen H.M. de Koningin en Z.K.H. de Prins van Oranje een krans bij het Nationaal Monument. Tijdens de herdenking draagt Karen van der Aalst, de achttienjarige winnares van de wedstrijd 'Dichter bij 4 mei', haar gedicht Hoop voor. Ook Amsterdam's burgemeester Job Cohen spreekt tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.

Nationale Viering
Op 5 mei viert Nederland feest. De Nationale Viering van de Bevrijding start in Utrecht. In de Domkerk spreekt Jan Pronk, oud-politicus en VN-gezant, over internationale vrijheid. Hij laat zien hoe de ongelijke verdeling van welvaart en hulpbronnen arm in arm gaat met een ongelijke verdeling van vrijheid. Ook onderzoekt hij hoe mensen zelf een bijdrage kunnen leveren aan vrijheid en veiligheid De lezing is in samenspraak met studenten van de Universiteit Utrecht tot stand gekomen. 's Middags wordt de vrijheid gevierd op dertien Bevrijdingsfestivals door het hele land, met optredens van onder meer Racoon, Opgezwolle en Krezip. Als Ambassadeurs van de Vrijheid vliegen zij per helikopter van festival naar festival. Naast muziek zijn er tal van activiteiten en wordt er gedebatteerd over vrijheid, grondrechten en veiligheid.

De Dag van de Vrijheid eindigt op de Amstel, ter hoogte van Theater Carré. Onder leiding van chef-dirigent Vince Mendoza verzorgt het Metropole Orkest het Concert op de Amstel. Solisten voor dit jaar zijn zangeressen Hind en Izaline Calister. Het Lied van de Vrijheid wordt door verschillende koren samen ten gehore gebracht.

Op de geheel vernieuwde website www.4en5mei.nl is verdere informatie over herdenking én viering te vinden. De website bevat onder meer het programma voor 4 en 5 mei en een databank met oorlogsmonumenten. Ook is de website hét informatiepunt voor oorlogseducatie.


Noot voor de redactie,