Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 05 april 2007

Utrechter Van Rooijen naar Mount McKinley

Het beklimmen van de Mount McKinley (6.194m), de koudste berg ter wereld is de nieuwe uitdaging voor de Utrechtse bergbeklimmer Wilco van Rooijen (39). De Mount McKinley, ook wel 'Denali' (The Great One) is onderdeel van de beklimming van de 7-summits waar Wilco mee bezig is. De hoogste bergen op de 7 wereldcontinenten. Na de Mount Everest (8.850m) zonder exta zuurstof in 2004 beklommen te hebben, wil Wilco de eerste Nederlander worden die alle 7-summits op eigen kracht beklommen heeft.

De expeditie vindt plaats van 4 mei tot en met 30 mei 2007. Van Rooijen zal de expeditie leiden waarbij Marjan Klingeman en Roland Heijsen ook deel zullen uitmaken van het Nederlandse klimteam.

De Mount McKinley - de hoogste berg van Noord-Amerika - is de koudste berg van de wereld omdat deze zo dicht bij de poolcirkel ligt in Alaska. Bovendien kunnen de (hoogte)stormen ongenadig hard en snel toeslaan omdat het weer vaak van de Bering zee komt. Sneeuwstormen, lawines maar ook levensgevaarlijke gletsjerspleten zijn aan de orde van de dag. Tactiek, ervaring en snelheid zijn dus van essentieel belang.

Right To Play

Verder wil Wilco van Rooijen als ambassadeur voor de organisatie van Right To Play aandacht vragen voor Right To Play, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de ontwikkeling van kinderen door middel van sport en spel. Right To Play wordt gesteund door topsporters die als ambassadeur voor dit doel optreden, zoals wielrenner Lance Armstrong, schaatser Bart Veldkamp, atlete Ellen van Langen en voetballer Kalusha Bwalya. Right To Play is ontstaan tijdens de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994, honderden atleten uit de hele wereld hebben hun naam inmiddels aan de stichting verbonden. Right To Play voert een knalrode bal - als symbool voor sport en spel - als beeldmerk, Wilco zal wederom de rode bal mee nemen op expeditie en deze op de top van de Mt McKinley brengen.

NOOT VOOR DE REDACTIE,

Ingezonden persbericht