Nationaal Comité 4 en 5 mei


PERSUITNODIGING
Amsterdam, 25 april 2007

NATIONALE HERDENKING EN NATIONALE VIERING VAN DE BEVRIJDING

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt de Nederlandse pers uit om bij de Nationale Herdenking en de Start en de Afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding aanwezig te zijn. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende programmaonderdelen en fotomomenten. Indien u bij één of meer van de activiteiten aanwezig wenst te zijn, kunt u bijgevoegd accreditatieformulier retour zenden. Meer programma-informatie is te vinden op www.4en5mei.nl.

4 mei - Nationale Herdenking, Amsterdam
18.55 uur: De Nieuwe Kerk (besloten herdenkingsbijeenkomst), met de 4-meivoordracht van Ernst Jansz en muziek van het Nationaal Jeugdkoor (première van de uitvoering van Geluk en Na de bevrijding, twee composities geschreven door Theo Verbey in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5mei)
---
19.50 uur: Aanvang Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam met kransleggingen, twee minuten stilte, toespraak door burgemeester Cohen van Amsterdam , gedicht van Karen van der Aalst Hoop, winnares Dichter bij 4 mei 2007, ca. 20.17 uur start defilé.
---

5 mei - Nationale Start van de Viering van de Bevrijding in de provincie Utrecht

10.30 uur: De Domkerk (besloten bijeenkomst) met de 5-meilezing door Jan Pronk, gesprek met de commissaris van de Koningin van Utrecht Staal, uitreiking Tolerantieprijs Utrecht door burgemeester Brouwer en een gevarieerd cultureel programma waaronder het lied 'een teken van vrede' en het Lied van de Vrijheid.
---
11.45 uur: Domplein, Onthulling van de eerste drie stoeptegels van de Walk of Freedom door de commissaris van de Koningin van Utrecht, muziek en de feestelijke start van de Walk of Freedom onder aanvoering van Jochem Uytdehaage.


---
12.45 uur: Bevrijdingsfestival Utrecht, met onthulling laatste tegels van de Walk of Freedom en het ontsteken van het Bevrijdingsvuur door minister-president Balkenende
---
13.45 uur: Opening 5-meidebatten door minister-president Balkenende. Jongeren uit 11 landen discussiëren over het recht op veiligheid versus privacy.


14.15 uur: Gelegenheid tot interviews bij de boerderij

5 mei - Nationale Afsluiting van de Viering van de Bevrijding 20.15 uur: Aankomst H.M. de Koningin bij Koninklijk Theater Carré
---
21.00 uur: Aankomst H.M. de Koningin op het gastenplatform en aanvang concert. Concert door het Metropole Orkest onder leiding van chefdirigent Vince Mendoza met als gastsolisten Hind en Izaline Calister.


---

ACCREDITATIEFORMULIER 4 EN 5 MEI 2007

Retourneren voor 2 mei 2007, 12.00 uur aan: Nationaal Comité 4 en 5 mei, t.a.v. Valerie van de Flier, fax 020-620 56 20, e-mail: valerie.vande.flier@natcom45.nl, telefoon: 020-620 96 88 / 06-2466 6114.

Naam medium

Naam redactie / rubriek

Naam journalist

Correspondentieadres

Postcode en plaats

Telefoonnummer en faxnummer

E-mail..

Aankruisen wat gewenst wordt:
4 mei - Nationale Herdenking in Amsterdam
Fotograferende en filmende media dienen zich voor de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam te accrediteren bij de Rijksvoorlichtingsdienst, afdeling Pers & Publiciteit, telefoon 070- 356 41 42, fax 070- 356 46 84

o Toegangskaart (tevens programmakaart) voor de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk (uitsluitend voor schrijvende pers en in beperkte mate beschikbaar) o Voordracht Er staat iemand aan de deur, Ernst Jansz (embargo tot 4 mei 19.30 uur) o Toespraak burgemeester J. Cohen van Amsterdam (embargo tot 4 mei 20.15 uur) o Gedicht Hoop, Karen van der Aalst (geen embargo) o Geluk en Na de Bevrijding - composities Theo Verbey (embargo tot 4 mei 19.30 uur) o Geïnteresseerd in overname NOS-poolbeelden uit de Nieuwe Kerk

5 mei - Nationale Start van de Viering van de Bevrijding in Utrecht Voor de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding in Utrecht dienen alle media zich te accrediteren bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Valerie van de Flier. Media die op meer locaties aanwezig willen zijn dienen om 9.00 uur aanwezig te zijn voor een briefing. Bij accreditatie graag aangeven bij welke onderdelen u aanwezig wenst te zijn.

Om 14.15 uur is er gelegenheid voor korte (gepoolde) interviews met minister-president J.P. Balkenende, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, mevrouw E.H. Swaab, commissaris van de Koningin de heer B. Staal en burgemeester van Utrecht mevrouw A.H. Brouwer-Korf.

o Tekst 5-meilezing Vrijheid zonder grenzen, Jan Pronk (embargo tot 5 mei, 11.30 uur)

o Interview met Jan Ponk (om 12.00 uur Academie gebouw)

o Interview met de minister-president

o Interview met de voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

o Interview met de commissaris van de Koningin van Utrecht

o Interview met de burgemeester van Utrecht

o Geïnteresseerd in overname beelden uit de Domkerk

5 mei - Concert op de Amstel
Voor de Nationale Afsluiting van de Viering van de Bevrijding in Amsterdam dienen alle media zich te accrediteren bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Valerie van de Flier. o Toegang tot persvak voor de audiovisuele media bij het Concert op de Amstel o Geïnteresseerd in overname beelden van de NOS van 5 mei


---- --