Gemeente Zwolle

Programma herdenking en viering op 4 en 5 mei en verkeersstremmingen in Zwolle


Datum uitgave: 25-04-2007

Op vrijdag 4 mei 2007 vindt om 20.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. De plechtigheid wordt voorafgegaan door een stille tocht.

De avond begint met de jaarlijkse gedachtenisviering om 18.30 uur in de Oosterkerk. Dit is een initiatief van het Podium van Kerken. Burgemeester Henk Jan Meijer en Wethouder Janco Cnossen wonen de viering namens de gemeente bij.

De stille tocht begint aansluitend om 19.15 uur bij het Spinhuisbredehoek. De tocht gaat langs het Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuiperbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoorterbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuel Hirschstraat langs de synagoge, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester en enkele wethouders lopen mee in de tocht en wonen de herdenking in het park bij.

In het Ter Pelkwijkpark vindt vóór acht uur een gastoptreden van het Slavisch Koor Zwolle plaats. Ook worden dan de klokken geluid en klinkt een hoornsignaal. Om acht uur wordt The Last Post gespeeld en twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gespeeld en draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor. Kransen worden er onder meer gelegd namens de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en diverse gemeenschappen, organisaties en verenigingen. Na afloop volgt het defilé langs het monument.

Om 21.00 uur wordt het herdenkingsconcert van het Bevrijdingsfestival Overijssel gehouden in park De Wezenlanden. Bij dit concert staan gedichten van studenten en scholieren centraal en is wethouder Gerard Van Dooremolen namens de gemeente aanwezig. Het Herdenkingsconcert van het Overijssels Kamerkoor in de Plantagekerk wordt namens de gemeente bijgewoond door wethouder Martin Knol.

Bevrijdingsdag
Op zaterdag 5 mei wordt om 12.00 uur de vlag gehesen en het Wilhelmus gezongen op het bordes van het stadhuis. Het Bevrijdingsvuur, dat door atleten van PEC 1910 uit Wageningen is opgehaald, wordt ontstoken. Daarna houdt burgemeester Henk Jan Meijer een toespraak op het bordes. Na afloop treedt de Koninklijke Orkestvereniging Thomas a Kempis op. Vanaf 12.45 uur bezoeken de burgemeester en enkele wethouders het Bevrijdingsfestival in park De Wezenlanden. Het bevrijdingsvuur is overgebracht van het bordes naar het park en wordt daar ontstoken.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei stelt iedere 5 jaar een thema vast voor de festivals. Tussen 2006-2010 is dat 'Vrijheid maak je met elkaar'. Jaarlijks verschilt het accent binnen het thema. Voor 2007 ligt het accent op veiligheid. Tijdens het Bevrijdingsfestival vinden er 'goede gesprekken' plaats over onder andere dit thema met de burgemeester en de wethouders Cnossen, Knol en Witbraad. De middag wordt afgesloten met een bijeenkomst op het provinciehuis.

Het bevrijdingsfestival Overijssel in park De Wezenlanden gaat om 12.30 uur van start. Zie onderstaande link voor informatie omtrent het programma.

Verkeersstremmingen op 4 en 5 mei
De activiteiten op 4 mei hebben gevolgen voor het verkeer. Om de herdenking in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting geeft op 4 mei van 19.30 - 21.00 uur stremming voor al het verkeer.

Vanwege het Bevrijdingsfeest op 5 mei op het Grote Kerkplein, de wekelijkse warenmarkt op zaterdag in de binnenstad en de festiviteiten in het park De Wezenlanden worden de volgende straten afgesloten: Blijmarkt, Sassenstraat ter hoogte van Nieuwe Markt, Grote Kerkplein, Praubstraat, Papenstraat, Goudsteeg, Bloemendalstraat, Kerkstraat zijnde de oversteek bij Kerkbrugje, Groot Wezenland, Schuurmanstraat, Wiecherlinkstraat, Buserstraat, Hanekamp (tankstation aan de Hanekamp blijft bereikbaar), Luttenbergstraat en Wethouder Alferinkweg. Bebording geeft de stremmingen en omleidingroutes aan. Ziekenhuis Isala klinieken, locatie De Wezenlanden, is deze dag bereikbaar via de algemene omleidingroute Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Stationstraat, Oosterlaan, Deventerstraatweg, Hortensiastraat, Zuidbroeklaan en omgekeerd. Bebording op de ingangswegen geeft dit aan.

De afsluiting van het gebied binnenstad/Park De Wezenlanden vindt plaats omwille van de veiligheid in verband met de vele bezoekers die worden verwacht.

Reisadvies
De gemeente adviseert om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. De loopafstand van het station naar de binnenstad is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen via de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan Eekwal, Dijkstraat en ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van het park De Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat. Voor de fietsers worden fietsrekken geplaatst aan de Wethouder Alferinkweg.

Parkeren
In de nabijheid van het park zijn geen parkeerfaciliteiten aanwezig. Het park is gelegen ter hoogte van vergunninghoudergebieden. Voor parkeermogelijkheden worden de volgende accommodaties aangeraden: parkeergarages Lübeckgarage en Pas de Deux en parkeerterrein Hanzeland. Deze zijn gelegen aan zuidzijde van het station. Via de tunnel onder het spoor kunnen bezoekers de voorzijde van het station bereiken waar verwezen wordt naar de bevrijdingsfestival-locaties. De route naar de parkeeraccommodaties worden vanuit de invalswegen aangegeven. Op de binnenring in de omgeving van de binnenstad bevindt zich het parkeerverwijssysteem. Dit systeem geeft de parkeeraccommodaties met het aantal beschikbare parkeerplaatsen aan.

Voor informatie omtrent het programma kijk op www.bevrijdingsfestivalzwolle.nl. Voor meer informatie omtrent de wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid van Zwolle kijk op onderstaande link. Zie ook:
Bereikbaarheid zwolle bevrijdingsfestival

Bron: afdeling Communicatie