Gemeente Sneek


Canadese veteraan Orville M. Cook bij Dodenherdenking Sneek

De officiële Dodenherdenking in Sneek wordt dit jaar bijgewoond door de heer Orville M. Cook en zijn echtgenote Sarah. De heer Cook is een van de Canadese bevrijders van Friesland. Hij overleefde op 16 april 1945 de Slag bij Wons, waarbij zes van zijn kameraden het leven verloren. Tijdens de kranslegging bij de gedenksteen voor de omgekomen Canadese militairen, zullen deze keer ook foto's van de gesneuvelden opgesteld staan.

* Klik hier om direct naar het programma van de Dodenherdenking in Sneek te gaan

Het Canadese Regiment The Queens Own Rifles, waar Cook en de omgekomen militairen deel van uitmaakten, kwam die dag te hulp bij het tegenhouden van Duitse troepen die vanuit Noord Holland via de Afsluitdijk naar Friesland optrokken. Dankzij het optreden van de Canadese strijders bij Wons is voorkomen dat er krijgshandelingen in de stad Sneek plaatsvonden. De heer Cook is naar alle waarschijnlijkheid de enige nog in leven zijnde Canadese bevrijder die bij Wons heeft gevochten.

Het contact tussen de heer Cook en de gemeente Sneek is gelegd door de heer Jan Roelof Boer uit de Julianastraat in Sneek. De Boer ontmoette Cook op de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op de Canadese erebegraafplaats in het Overijsselse Holten, waar de gesneuvelde soldaten begraven zijn. Ook de heer De Boer zijn echtgenote zijn de gast van de gemeente Sneek bij de Dodenherdenking.

De heer en mevrouw Cook alsook de heer en mevrouw de Boer nemen deel aan het gehele programma van de Dodenherdenking. Tevens zijn zij na afloop eregasten bij het concert van de Martens Cantorij, dat wordt gegeven in de Rooms Katholieke kerk aan de Singel.
* Pagina met informatie over de gedenksteen voor de gesneuvelde Canadezen

* Pagina met het verhaal van Orville M. Cook

Programma Dodenherdenking op 4 mei 2007 te Sneek Het programma begint bij het Oorlogsmonument van Sneek, in de tuin van de Martinikerk aan het Oud Kerkhof.

18.00 uur: Zeeverkenners Greate Pier hijsen vlaggen halfstok. 19.40 - 19.55 uur: De Christelijke Muziekvereniging Harmonie Sneek brengt passende muziek ten gehore.
19.58 uur: Last Post.
20.00 uur: De klok luidt.
20.00 - 20.02 uur: Twee minuten stilte.

Nadat de twee minuten tijdens welke stilte wordt betracht gaat het programma als volgt verder:

* De aanwezigen zingen het Wilhelmus, onder begeleiding van de Harmonie.

* Voordracht van een gedicht door een leerling OBS De Standerd, de school die het herdenkingsmonument in de tuin van de Martinikerk heeft geadopteerd.

* Kransleggingen door burgemeester drs. A.A.M. Brok, gemeentesecretaris G. van den Berg en de heer Sjoerd Tolsma als nestor van de gemeenteraad namens de gemeente Sneek en vervolgens door de stichting Sneek 1940 - 1945, Politie Fryslân team Snits & Wymbritseradiel, adoptieschool obs De Standerd, vereniging Oranje Sneek en de Vereniging Sneeker Zakenlieden.
* Defilé langs het monument, terwijl de Harmonie speelt.
* Onder begeleiding van de Harmonie lopen de aanwezigen naar de gedenksteen voor de gesneuvelde Canadese militairen in de muur aan de andere kant van de Martinikerk, aan de Grote Kerkstraat.
* Kransleggingen door burgemeester Brok namens het Perth Regiment en door de heer Cook namens The Queens Own Rifles. Bij de gedenksteen staan foto's van de omgekomen Canadese militairen.
* De Harmonie speelt het Canadese Volkslied.
* Vervolgens begeeft de stoet zich onder begeleiding van de Harmonie naar het Joodse monument in de tuin van het stadhuis. De route voert van de Grote Kerkstraat, via de Marktstraat en de Kleine Kerkstraat naar de Gedempte Neltjeshaven.

* Kranslegging door burgemeester Brok.

* De Harmonie speelt het Friese volkslied.
* Met de plechtigheid in de tuin van het stadhuis is aan de officiële herdenking een einde gekomen.

20.30 uur Zeeverkenners hijsen de vlag in top. Bij zonsondergang (21.10 uur) zullen de Zeeverkenners de vlag ook weer strijken.

Aansluitend
21.00 uur R.K. Sint Martinuskerk aan de Singel: concert van de Martens Cantorij onder leiding van Sjoerd van der Veen, met medewerking van Foekje Ybema (sopraan), Klarinetten ensemble en Frits A Haaze (orgel).
Uitgevoerd wordt het Requiem van Frank van Nimwegen.
* Pagina met informatie over het concert en de Martens Cantorij

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 26-4-2007