Gemeente Sneek


Concert Martens Cantorij in Martinuskerk aan Singel

Aansluitend aan de plechtigheden rond de Dodenherdenking, geeft de Martens Cantorij een concert in de Sint Martinuskerk aan de Singel. De Martens Cantorij staat onder leiding van Sjoerd van der Veen. Medewerking wordt verleend door Foekje Ybema (sopraan), Klarinetten ensemble en Frits A Haaze (orgel).
Uitgevoerd wordt het Requiem van Frank van Nimwegen.
* Pagina met informatie over de Dodenherdenking in Sneek

Requiem Frank van Nimwegen
Dit Requiem is gecomponeerd in 2002-2003 op voorstel van Uitgeverij Intrada, in de volgende bezetting: sopraansolo, gemengd koor, klarinet-koor en orgel.
Dit Requiem bevat de vaste Latijnse onderdelen van de dodenmis, afgewisseld met getoonzette Engelse teksten als reactie op de vaste gezangen. Muzikaal ademt dit Requiem de sfeer van de Franse componist Duruflé, afgewisseld met een Engels koorklankidioom. Karakteristiek voor deze compositie is het klarinet - koor: een 7-stemmig klarinetensemble (van sopranino tot basklarinet). Al deze elementen leveren een bijzonder sfeervol Requiem op, een verfrissende contrasterende eenheid, warm en kleurrijk.
De vaste Latijnse gedeelten worden afgewisseld met getoonzette Engelse teksten als becommentariëring van de vaste gezangen. In 'Cast thy burdon upon the Lord' en 'Now in these fairy lands' staat de dialoog tussen sopraansolo en het koor centraal. Verder is 'Fear no more the heat of the sun' getoonzet voor sopraansolo a capella en wordt 'Author of Light' verklankt door koor a cappella.
De invloeden van het Engelse koorklankidioom zowel uit de vroege 20e eeuw als uit het Tudortijdperk waren bij het toonzetten van deze teksten dankbare drijfveren. Deze afwisseling van traditionele met andere tekstelementen alsmede ook de daarmee gepaard gaande afwisseling in de bezetting leidde tot een verfrissend contrasterende eenheid en tot een warme, kleurrijke en troostrijke muziek.

Martens Cantorij
De Martens Cantorij uit Scharnegoutum is ontstaan uit een gemengd koor, opgericht in 1927, waarvan de leden in aanvang allen afkomstig waren uit Scharnegoutum. Het koor heeft zich ontwikkeld tot een groep die vooral veel klassieke religieuze muziek ten gehore brengt. Dit vindt zijn uiting in het uitvoeren van één of meerdere grotere werken per jaar. Daarnaast vervult het koor een liturgische rol in de PKN Scharnegoutum / de Slachsang.
Sinds 1 januari 1999 staat het koor onder leiding van Sjoerd van der Veen.
Er wordt veel aandacht besteed aan klankvorming, o.a. door workshops met zangdocente, veelal toegespitst op het uit te voeren werk. Enige hoogtepunten van de laatste jaren: Uitvoering van het Requiem van Gabriël Fauré in Sneek en in Scharnegoutum; Passiemuziek in de kerk van Boazum; Het Evangelie naar Maria in Leeuwarden en in Wassenaar; Evensong in Heerenveen; Kerstconcert met Hymne in Sneek.

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 26-4-2007