Gemeente Heerde


Persbericht

Datum: 27 april 2007
Onderwerp: Herdenken en vieren in de gemeente Heerde

Op 4 en 5 mei wordt ook in de gemeente Heerde volop aandacht besteed aan oorlog, vrede en vrijheid. Op 4 mei herinneren en gedenken we verschrikkingen van de oorlog, op 5 mei vieren we de vrijheid.

Herdenken

Het programma van de Nationale Herdenkingsdag op vrijdag 4 mei, begint in de gemeente Heerde om 18.15 uur. Het college van Heerde legt dan een krans bij de graven van de geallieerde vliegers op de begraafplaats aan de Meester Nijhoffstraat in Heerde.

Hierna vertrekt een stille tocht richting de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat, waar een herdenkingsbijeenkomst is georganiseerd door de gezamenlijke kerken in de gemeente Heerde. Vervolgens wordt de stille tocht hervat naar het monument naast het gemeentehuis. Het college van Heerde legt ook bij dit monument kransen.

De twee minuten stilte worden voorafgegaan door een uitvoering van de Last Post.

Na de twee minuten stilte wordt het volkslied ten gehore gebracht en houdt burgemeester Hoornstra een korte toespraak.

Zoals gebruikelijk zijn ook gasten uit de Duitse partnergemeente Balve aanwezig bij deze herdenking. Maar het is dit jaar voor het eerst dat de burgemeester van de Balve, Hubertus Mühling, ook gevraagd is om een toespraak te houden.

Vieren
De viering van de bevrijding begint op 5 mei in de vroege ochtend, wanneer ruim zeventig inwoners van de gemeente Heerde het bevrijdingsvuur vanuit Wapenveld, Veessen, Vorchten en Heerde naar het gemeentehuis brengen.

Voetbalvereniging Heerde, leden van de skeelerclub, atletiekvereniging De Gemzen, Stichting Hoes en de toerclub Heerde doen hier aan mee, door met fakkels richting het gemeentehuis van Heerde te komen. Op hun beurt hebben ze het vuur overgenomen van de atleten van De Gemzen die hun fakkels hebben aangestoken met het bevrijdingsvuur in Wageningen.

Nadat burgemeester Willem Hoornstra de vuurschaal om negen uur heeft aangestoken, kunnen de deelnemers aanschuiven voor een gezamenlijk ontbijt.