Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 1 mei 2007

Dodenherdenking 4 mei Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In het kader van de jaarlijkse dodenherdenking organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst bij het Nationaal Monument Westerbork.

De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.15 uur met de bijdrage van drie generaties door mevrouw Hélène Petter-Egger, Debby Petter en Sterre. Hélène Petter-Egger (1929) heeft door onderduik de Tweede Wereldoorlog overleefd. De persoonlijke overdenking zal worden uitgesproken door mevrouw Henny Dormits. Via kamp Westerbork werd zij gedeporteerd naar Theresienstadt maar dankzij een gevangenenruil de oorlog overleefd. De dodenherdenking is rechtstreeks te volgen op de televisie bij RTV Drenthe. Het kampterrein is per auto te bereiken vanaf 18.00 uur. Gezien de te verwachten belangstelling worden bezoekers vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.

Op 4 mei worden speciale activiteiten georganiseerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork waaronder rondleidingen over het kampterrein en lezingen van ooggetuigen.

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden op initiatief van burgers op veel plekken in het land herdenkingen georganiseerd. Deze herdenkingen vonden plaats op 4 mei, de dag voor de capitulatie van Duitsland. Op 5 mei 1945 was immers de overgave getekend. Hoewel delen van het Koninkrijk eerder of later werden bevrijd, wordt op 5 mei jaarlijks de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter gevierd.

Niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, maar ook de Nederlanders die zijn omgekomen bij oorlogen, gewapende conflicten en vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Vanzelfsprekend is er een verschil tussen ouderen en jongeren in de beleving van 4 en 5 mei. Ze zijn ook op een andere manier betrokken bij deze dagen. Voor de oudere generatie staan vaak de eigen ervaringen en herinneringen centraal. Jongeren hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Voor hen krijgen 4 en 5 mei betekenis uit de verhalen van ouderen.

De jaren van oorlog en bezetting hebben duidelijk gemaakt wat het betekent; als rechten en vrijheden van burgers worden afgenomen, als groepen systematisch worden buitengesloten, worden vervolg en vermoord. In dat kader van de jaarlijks Dodenherdenking op 4 mei organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork.



Ingezonden persbericht