Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Bijzondere 4 mei-herdenking Barendrecht

BARENDRECHT (dinsdag 1 mei 2007) ­ De 4 mei-herdenking in Barendrecht zal dit jaar weer een bijzonder karakter hebben. De herdenkingsdienst in de Dorpskerk en de plechtigheid bij het monu- ment aan het Doormanplein worden bijgewoond door familie van de in de oorlog omgekomen Austra- lische piloot Jack Dawson Green. Ook de plv. ambassadeur van Australië Lloyd Brodrick en plv. mili- tair attaché van de Verenigde Staten CMS Pat Phillips zullen bij de herdenking in Barendrecht aan- wezig zijn.

De aanwezigheid van de zus (Joyce Morgan) en nicht (Margret Bardwell) van de omgekomen Australische piloot en de komst van de buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders is vanwege de speciale band die zij hebben met Barendrecht. Hiermee beogen ze de herinnering levend te houden aan de vijf geallieerde bemanningsleden die omkwamen toen hun toestellen op 17 maart en 5 april 1945 boven Barendrecht werden neergehaald. Het gaat daarbij om vier Amerikanen (Leo Coyle, Robert LaJoie, Raymond Theisen en Darrell Waas) en één Australiër (Jack Dawson Green).

Programma
Vrijdagavond 4 mei zijn zowel de Herdenkingsdienst in de Dorpskerk als de feitelijke herdenking bij het monument aan het Doormanplein voor iedereen vrij toegankelijk. Het programma begint om 19.00 uur met een Herdenkingsdienst in de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 146. Aan het programma werken mee: een strijkorkest, dat bestaat uit Corine Visser (viool), Dagmar Blanken (viool), Hara van Amersfoort (altvi- ool) en Marielle Rijkaart (cello). Hans van Gelder verzorgt het orgelspel en de declamatie wordt verzorgd door Jannie de Vlaam en Thomas van der Linden.

Het volledige programma is als volgt:

· 19.00 ­ 19.45 uur: Herdenkingsdienst in de Dorpskerk · 19.50 ­ 20.00 uur: Luiden van de kerkklok
· 19.58 uur: Hoornsignaal `Taptoe'
· 20.00 ­ 20.02 uur: Twee minuten stilte, direct gevolgd door het Wilhelmus, muzikaal begeleid door de Harmonievereniging Barendrecht · 20.05 ­ 21.00 uur: Bij het monument worden kransen en bloemen gelegd door onder meer: o burgemeester Van Belzen en zijn echtgenote o vertegenwoordigers van de Voormalig Oud-Militairen Indië (VOMI); o een vertegenwoordiger van de Oranjevereniging Juliana; o een vertegenwoordiger van het Comité Monument Doormanplein; o mevrouw Joyce Morgan en mevrouw Margaret Bardwell (nabestaanden van Jack Dawson Green);
o plv. ambassadeur van Australië Lloyd Brodrick en plv. militair attaché van de Verenigde Staten CMS Pat Phillips o daarna worden bloemen gelegd door kinderen en vervolgens is er ook voor al- le andere aanwezigen gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het Monu- ment.
Mensen die na de herdenking de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats aan de Scheldestraat willen bezoeken kunnen daar vrijdag 4 mei tot 21.00 uur terecht.

Twee minuten stilte
Op 4 mei wordt traditiegetrouw in het hele land om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Nederland denkt dan aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van vervolging, van rechteloosheid en van geweld, maar ook aan de mensen die hun leven verloren omwille van de vrijheid waar wij in Nederland anno 2007 nog steeds van kunnen genieten. Het moment van twee minuten stilte is een moment van respect en troost voor de overlevenden en de nabestaanden. Maar het is ook een waardevol moment van bezinning voor ieder van ons. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar afhankelijk van mensen die de vrijheid kunnen maken en breken.

Parkeren Doormanplein / Meer informatie
Vanwege de herdenking kan er op vrijdag 4 mei tussen 18.00 en 21.00 uur niet geparkeerd worden op en bij het Doormanplein. Verder is de Dorpsstraat van 19.30 tot 21.00 uur geheel afgesloten voor doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer (met uitzondering van nood- en hulpdiensten). Meer ­ algemene ­ informatie over 4 en 5 mei is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl. Voor lokale informatie over de herdenkingsplechtigheid kan men terecht bij de heer A.C. Enters, voorzitter van het Barendrechtse 4 Mei Comité: (0180) 614 650.

Noot voor de pers,