Gemeente Venray



01 mei 2007

4 Mei , dodenherdenking in Venray

Op vrijdag 4 mei vindt landelijk de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking plaats. Ook in Venray wordt deze herdenking zoals jaarlijks gebruikelijk gehouden. Om 18.45 uur vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Grote Kerk.

Tijdens deze bijeenkomst voeren burgemeester drs. J. Waals, gastspreker mevr. Tarcicia Voigt-Bosboom en leden van de Oecumenische Werkgroep Venray het woord ter herdenking van alle mensen, die in de Tweede Wereldoorlog en daarna, waar ook ter wereld, het slachtoffer zijn geworden van oorlogen of oorlogshandelingen. Bij de herdenking is ook de nieuwe ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland, dr. Thomas Läufer, aanwezig.

Ook kinderen van basisschool De Toverbal uit Venray leveren een bijdrage aan deze herdenkingsplechtigheid.

Het thema van de Nationale Dodenherdenking is dit jaar: "Vrijheid, grondrechten en veiligheid".

Verder verzorgen harmonie Sub Matris Tutela uit Oostrum en het Collegium Vocale uit Venray de muzikale opluistering van deze herdenkingsplechtigheid. Na afloop van de bijeenkomst in de Grote Kerk zal men in stille tocht via de Grote Markt, de Hofstraat en de Raadhuisstraat naar het Oorlogsmonument aan het Kerkpad trekken, alwaar militairen van de Groep Geleide Wapens De Peel de Erewacht houden.

Daar wordt, na het spelen van de Last Post, twee minuten stilte in acht genomen, waarna kransen en bloemen gelegd worden door onder andere de burgemeester en de voorzitter van het Oranjecomité, de Commandant GGW de Peel, de Duitse ambassadeur, de Bond van Wapenbroeders en de kinderen van de basisschool. De herdenking wordt besloten met het spelen van het Reveille en het Wilhelmus.

Eenieder is van harte welkom bij deze betekenisvolle, jaarlijkse plechtigheid.