PERSBERICHT

Sport1 start met wekelijkse sportdocumentaire

Fascism & Football op avond van dodenherdenking op Nederlandse televisie

Amsterdam, 2 mei 2007 ­ Sport1 brengt op 4 mei, de avond van dodenherdenking, van 19.00 ­ 19.55 uur de BBC-documentaire Fascism & Football. Het is de eerste keer dat deze documentaire op de Nederlandse televisie te zien zal zijn. Hiermee start Sport1 met de nieuwe strategie om naast veel live sportevenementen meer aandacht te besteden aan interessante sportdocumentaires. Hiervoor is gekozen om Sport1- abonnees een breed en diepgaand aanbod van sportgerelateerde programma's te bieden.

Met de opkomst van het fascisme in de jaren dertig, groeide voetbal uit tot de meest populaire sport in Europa. Dictators als Mussolini, Franco en Hitler uit die tijd gebruikten deze sport als propagandastunt, op voorwaarde dat hun nationale ploeg won. Naast authentiek archiefmateriaal komen in de documentaire getuigen uit die periode aan het woord. Zij geven een beeld van de corruptiepraktijken van de fascistische regeringen en de impact die dat had op de Europese politieke verhoudingen.

Na de uitzending van Fascism & Football zullen er beelden zijn van de herdenkingsbijeenkomst in het Olympisch Stadion (eerder die dag van 12 - 13 uur) waar stil wordt gestaan bij alle sporters die in oorlogstijd gesneuveld zijn. Fascism & Football wordt op 7 mei van 22.00 ­ 23.00 uur herhaald.

Overige documentaires
In de maanden mei tot en met augustus staan verder de Cruijff-documentaire Un momento dado, The last Yugoslavian Football Team en 13 delen van de `FIFA World Cup Film Collection' op het programma.

Sport 1
Sport1 is een betaal-TV zender van Chellomedia, de Europese content en digitale services-divisie van Liberty Global, Inc. Sport1 is een 24-uurs sportzender met een breed scala aan live sport. Deze zender biedt maximaal acht digitale sportkanalen tegelijkertijd waardoor de kijker zelf kan beslissen welke wedstrijd hij volgt. Het aanbod van Sport1 omvat alle belangrijke Europese voetbalcompetities, evenals de UEFA Champions League, de Engelse FA Cup en de Copa Libertadores. Ook zijn hockey, basketbal, honkbal, darts, golf en tennis te zien. Sport1 biedt ook een HDTV-zender zonder extra kosten aan. Kijkers kunnen Sport1 ontvangen door een abonnement af te sluiten bij een kabelbedrijf of aanbieder van satelliettelevisie. Kijk voor meer informatie op: www.sport1.nl.

Contactpersoon
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Chellomedia Communications
Michiel Gosens
Tel. 020-778 9684
Email: communications@lgi.com


---- --