Verbond van Verzekeraars

Pensioenbewustzijn komt voorzichtig op gang

Het loopt nog geen storm, maar het is een begin: uit onderzoek van de Stichting Pensioenkijker.nl blijkt dat het pensioenbewustzijn in Nederland langzaam maar zeker toeneemt. Het aantal Nederlanders dat goed op de hoogte is van zijn pensioen, is dit jaar gestegen van tien naar vijftien procent. De groep die totaal geen idee heeft hoe zijn pensioen ervoor staat, is nog steeds groot, maar wel afgenomen van 63 procent vorig jaar naar 52 procent nu.

De Stichting Pensioenkijker.nl, waarin diverse organisaties zijn vertegenwoordigd waaronder ook het Verbond, doet er alles aan om Nederland pensioenbewuster te maken. De campagnes die de stichting de afgelopen paar jaar heeft gevoerd, lijken hun vruchten te gaan afwerpen. Uit de jaarlijkse 'pensioenbewustzijnmeting' die de stichting houdt, blijkt weliswaar dat de meeste mensen nog steeds slecht op de hoogte zijn van hun toekomstige financiële situatie, maar de groep die dat wél weet, groeit.

Belangstelling neemt toe
Ook neemt de belangstelling voor het onderwerp toe. Vorig jaar maakte bijna de helft van de ondervraagden zich niet druk om zijn pensioenvoorziening, terwijl dat dit jaar nog 'maar' bij een derde het geval is. Het aantal mensen dat heeft nagedacht over zijn oude dag, is bovendien toegenomen. Vorig jaar dacht nog maar een kwart hierover na; dit jaar is dat een derde.
De meeste mensen vinden het belangrijk om te weten of hun pensioenvoorziening goed is geregeld. De helft van de ondervraagden die zich afvragen met hoeveel geld ze tijdens hun oude dag moeten rondkomen, gaat actief op zoek naar informatie. De meeste mensen raadplegen daarvoor nog altijd hun pensioenoverzicht (44 procent). Daarnaast gaan ze naar hun pensioenadviseur/tussenpersoon (42 procent) of pensioenfonds/verzekeraar (32 procent), maar opvallend is vooral dat internet een steeds grotere rol speelt. In 2004, toen de eerste meting werd gedaan, ging 'nog maar' 21 procent via het net op zoek naar informatie. Dit jaar is dat 34 procent. Die ontwikkeling komt ook overeen met het grote aantal bezoekers op de website pensioenkijker.nl, die in 2006 334.440 bezoekers trok, veertig procent meer dan het jaar ervoor.

Geen idee wat pensioen kost
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel mensen nog geen idee hebben waar ze van moeten leven na hun pensionering. Ook hebben ze nauwelijks een idee van wat een pensioen kost. Zo denken de meeste mensen dat ze minder dan tien procent van hun inkomen aan pensioen uitgeven (pensioen uit de werkkring en AOW), terwijl de meeste werknemers gemiddeld ten minste twintig procent van het brutosalaris aan AOW-premie en premie voor de pensioenregeling via de werkgever betalen.

Verzekerd!, mei 2007